Woensdag 22/01/2020

Opinie

Een verhuurde woning zal kwaliteitsvol zijn of niet zijn

Beeld rv

Joy Verstichele is coördinator van het Vlaams Huurdersplatform.

Toen in 2015 bekend werd dat 47 procent van de private huurwoningen en 44 procent van de sociale huurwoningen niet voldeden aan de minimale kwaliteitsnormen, bleven de verbolgen reacties uit. Nu een aantal dappere getuigenissen van sociale huurders de realiteit in volle scherpte tonen, is er wel een storm van reacties. Wie het wilde, en misschien zelfs moest weten, die wist het dus ook. Wie uit de lucht valt, heeft te lang weggekeken.

Dag in dag uit krijgen de huurdersbonden huurders over de vloer die klagen over hun ondermaatse woonkwaliteit, die soms zo ernstig is dat ze de gezondheid van deze gezinnen en kinderen aantast. Op de private huurmarkt, op de sociale huurmarkt, in grote steden of op het platteland, we zien het probleem overal terugkomen. Het is dus verre van een typisch Gents probleem.

Dat het sociale huurders zijn die aan de bel trekken, is tekenend. Want uitgerekend sociale huisvestingsmaatschappijen zouden toch het goede voorbeeld moeten geven. Het zijn tenslotte professionele verhuurders die ervoor moeten zorgen dat wie niet op eigen houtje betaalbaar en kwaliteitsvol kan wonen, dit toch kan dankzij de sociale huisvesting.

Op de sociale huisvestingsmaatschappijen rust nu reeds de verplichting om hun patrimonium in kaart te brengen en onderbouwde renovatieplannen op te stellen. Maar renoveren kost geld. En dus vergt dit een goede financiële en organisatorische planning van de huisvestingsmaatschappijen, maar ook voldoende overheidsmiddelen. En net hiervoor ligt het zwaartepunt van zowel de regelgeving als de financiering bij Vlaanderen. Een gedeelde verantwoordelijkheid dus. Politiek gekissebis is dan het laatste wat we nodig hebben. Oplossingsgerichte samenwerking des te meer.

Wat in Gent gaande is, kun je nooit vergoelijken. Excuses voor de getroffen huurders zijn op hun plaats. Maar daar mag het niet stoppen. Voor de periode  dat de mensen niet kwaliteitsvol konden wonen, moeten zij een huurprijsvermindering krijgen. Tegelijk moeten ze zo snel mogelijk een aanbod krijgen om te verhuizen naar een woning die wel in orde is. De daarmee gepaard gaande verhuiskosten zijn dan evident ook voor de nalatige sociale huisvestingsmaatschappij.

Meer structureel, maar ook op korte termijn, moeten de renovatieplanningen van alle sociale huisvestingsmaatschappijen worden herbekeken, met oog voor zowel de ongeschikt verklaarde woningen, de woningen van slechte kwaliteit die (nog) niet ongeschikt zijn verklaard als de leegstaande woningen. Er zijn al inspanningen geleverd, maar die volstaan duidelijk niet. Dan is het aan de Vlaamse regering om meer budget vrij te maken.

Tot slot mag de Vlaamse regering zich opnieuw buigen over de geplande herziening van de marktwaardes van sociale woningen. Die moeten meer rekening houden met ernstige woonkwaliteitsproblemen en mogen niet uitgaan van de fictie dat een sociale woning zich in een redelijke staat bevindt. Daarenboven moet de sociale huurder deze marktwaarde kunnen betwisten als hij een slechte sociale huurwoning betrekt. Met de huidige plannen voor sociale huurreglementering zouden enkel de sociale huisvestingsmaatschappijen deze marktwaarden kunnen betwisten. Dat is onbegrijpelijk.

Ons sociaal huursysteem is robuust. Een gegarandeerde woonkwaliteit en voldoende woonzekerheid maken er onverkort deel van uit. Het is efficiënt en effectief mits doelmatig beheerd. Van zowel de sociale huisvestingsmaatschappijen als van de Vlaamse regering en minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vragen we op korte termijn een monitoring van de woonkwaliteit en een becijferd plan van aanpak. De uitbreiding van ons sociaal huurpatrimonium moet dus samengaan met een versnelling van de renovatiecapaciteit. Zet de turbo maar aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234