Zondag 02/10/2022
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Een vaccinpas die discrimineert in het dagelijkse leven is een slecht idee

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Stel dat u binnenkort, als het Rijk der Vrijheid dan eindelijk echt de deuren weer open zwiert, met een bevriend koppel op restaurant wilt. Aan de deur vraagt de uitbater uw vaccinatiepaspoort. Schaamrood op de wangen bij uw vrienden: ze lieten zich niet vaccineren, hebben dus ook geen vrijbrief en mogen weer rechtsomkeer maken.

Misschien vindt u het idee schokkend dat vrienden achterhielden dat ze geen vaccin willen, maar – hoe oneens u en ik het ook met dat standpunt mogen zijn – dat recht behoort wel tot de privékeuzes. Die hoeven helemaal niet openbaar gedeeld te worden. Hoe gênant is het als mensen door een cafébaas of een loketbediende in het theater gedwongen zouden worden tot dergelijke bekentenissen?

Het kan nog gênanter. Wat als uw vrienden met een medische complicatie sukkelen die hen tijdelijk vrijstelt van vaccinatie? Begrijpelijk dat ze daarover liever discreet blijven. Een vaccinatiepasje zou hen dwingen om open kaart te spelen. Als dit realiteit wordt, dreigt dat Rijk der Vrijheid plots heel wat minder gezellig te worden. Het is exact wat kan gebeuren als de overheid de invoering van een vaccinpas doorvoert. Die zou gevaccineerden meer rechten geven in het openbare leven dan niet-gevaccineerden.

Toch schijnen wat politieke geesten in die richting te denken. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) kwam er als eerste mee, Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) knikt instemmend. Allebei hebben ze, hun politiek-strategische redenen om het idee van vaccinprivileges te steunen. Vervoort gebruikt de pas als wortel om een groter deel van de Brusselse bevolking van het nut van een covidspuitje te overtuigen. Minister Beke wil het debat juist aanzwengelen om subtiel te beklemtonen dat het onhaalbare geachte doel om snel rond te zijn met de eerste vaccinatieronde toch dichterbij komt.

Die versnelling in de vaccinatiecampagne is ook een knappe prestatie. Maar het idee om aan een vaccinatie voorrechten in het dagelijkse leven te koppelen zit niet goed.

Een vergelijk ligt nochtans voor de hand. Want in de privé-omgeving – thuis – is wel degelijk een versoepeling mogelijk in de omgang tussen mensen die al gevaccineerd zijn. Dat een bewijs van vaccin telt als alternatief voor testen en quarantaineregels, klinkt eveneens logisch. En men kan zich voorstellen dat sommige landen ook een vaccinatiebewijs van reizigers kunnen eisen, zoals dat nu al bijvoorbeeld bij inenting tegen gele koorts voor sommige bestemmingen geldt.

Maar een discriminatie in het dagelijkse openbare leven – op restaurant, in de cinema, in het pretpark – is een slecht idee. Het is een nodeloos zware inbreuk op een erg intiem deel van het privéleven. Toepassing van het pasje zal een controle vergen, van burgers onderling dan nog, die zo intens zal moeten zijn dat de huidige vrijheidsbeperkingen er als een niemendal tegen verbleken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234