Maandag 28/11/2022

Column

Een Tour-start is een investering in herinneringen

Frank Heinen schrijft columns voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd. Volgende week verzorgt Ivo Victoria de zomercolumn.

Frank Heinen

De paar keer dat ik in Brussel ben geweest, maakte de stad een moeilijk uit te wissen indruk op me. Het leek er eeuwig november, met plassen regenwater in gedeukte straten, natte sneeuw, befijnstofte flats. Zelfs de duurste hondjes oogden vaal en plukkerig. Een beduimelde nederzetting. Wereldhoofdstad uitpuilende paraplubakken.

Ik begreep dat de totale kosten voor de Tour-start voor Brussel kunnen oplopen tot 15 miljoen euro. Alleen het herasfalteren kost al een miljoen. Die uitgaven worden opgevoerd als investering, een rinkelende boemerang die met een wijde boog uiteindelijk weer bij je terugkomt. Steden die de Olympische Spelen organiseren, doen dat ook: ze laten een paar onderzoeksbureaus een tijdje jongleren met cijfers en de conclusie is uiteindelijk dat het een koopje is, zo’n evenement. In De Standaard betoogde sporteconoom Daam van Reeth deze week dat je diezelfde cijfers net zo makkelijk naar de andere kant van de balans kunt babbelen. Zo zien mensen ‘over de hele wereld’ vandaag Manneke Pis in een maillot jaune – lijkt mij trouwens veel meer een beeldje voor de witte jongerentrui – maar erg massaal zal het niet worden. Een Tour-etappe trekt in de VS gemiddeld 350.000 tv-kijkers – in Nederland verdwijnt een programma met die cijfers direct van de buis. Elders op de wereld is het aandeel nog bescheidener. Die paar duizend Chinese zonderlingen die later vandaag de wekker zetten om niks te missen van Groenewegen tegen Ewan, boeken bovendien niet direct een citytrip.

De stad straalde, nee: zij gloeide

Zelf woon ik in de stad waar vier jaar geleden de Tour startte. Of dat uiteindelijk geld heeft gekost of heeft opgeleverd, schijnt onmogelijk na te gaan te zijn – laten we dus maar uitgaan van gekost. Ik ben tegen het over de balk smijten van overheidsgeld en toch denk ik daar nooit aan als die dag in mijn herinnering opduikt. Waaraan wel? De zon, de drukte, de kalme ontspanning van een massa mensen die bezig zijn het naar hun zin te hebben, aan hoe de stad die ik zo goed kende uitbundig lag te pronken en hoe we midden op de busbaan wachtten op Froome en Dumoulin. Mijn vader was erbij, ooms, tantes, neven – de herinnering aan die dag bezit dezelfde gouden kleur die verder alleen kleeft aan gebeurtenissen uit je vroegste jeugd.

Toen ik gisteren met mijn vader uit de trein stapte, leek Brussel een andere plek. Alsof als gevolg van een haastig doorgevoerde Europese herindeling plots Parijs tussen Halle en Vilvoorde was neergelegd. De stad straalde. Of nee: zij gloeide.

Een duur verjaardagsgeschenk voor Merckx, concludeerde Van Reeth zuinig. Een vervelende eigenschap van geld dat je aan cadeaus spendeert, is dat je het nooit meer terugziet. Maar de start van de Tour is een cadeau voor een stad, voor een regio, voor een land. Vandaag is een investering in honderdduizenden herinneringen van morgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234