Dinsdag 11/05/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Een staking is niet bepaald een erg geïnspireerd antwoord op de sociale kwesties na corona

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

De coronacrisis heeft het besef dat welvaart én welzijn niet eerlijk verdeeld zijn een nieuwe dimensie gegeven. Wie noodgedwongen ongezond of krap behuisd moet leven, heeft een grotere kans om door het virus getroffen te worden. Kinderen uit een kansarmer milieu liepen een grotere schoolachterstand op. Op de werkvloer was er veel werk (en veel winst) voor de ene sector, terwijl in de andere mensen al gelukkig mochten zijn dat technische werkloosheid erger kon vermijden. Wie al onder een precair statuut werkte, moest het vaak zelfs zonder dat vangnet stellen.

De algemene staking die de vakbonden ABVV en ACV nu aankondigen is niet meteen een erg geïnspireerd antwoord op die sociale kwesties.

De timing van de stakingsdag is alleszins merkwaardig. Dit land verkeert nog altijd in een halve lockdown, met een economie die maar voorzichtigjes uit haar huidige comatoestand gehaald wordt. Het voorbije jaar kromp die economie met meer dan 6 procent, de grootste daling in één klap sinds de Tweede Wereldoorlog. En dat wordt dan nog een meevaller genoemd. De hoop blijft bestaan dat herstel wel zal volgen, eens de poorten van het Rijk der Vrijheid eindelijk mogen openzwaaien.

Dan nog zal dat tijd en geld kosten, en zullen er ondernemingen en banen verloren gaan. De vakbonden weten dat, ze zijn de voorbije maanden overstelpt met vragen over tijdelijke of definitieve werkloosheid. Dan is het raar om een algemene stakingsdag uit te vaardigen als opmaat voor een hete sociale lente, waarbij ook het verzetsvuur opgepookt wordt in sectoren en bedrijven die sowieso al moeten knokken om te overleven.

Terecht stippen de werknemersorganisaties aan dat de algemene marge voor loonsverhoging nogal krenterig bemeten is in de bedrijven die als winnaar uit de coronacrisis komen. Die zijn er ook, en het klopt dat zij best wat genereuzer hun welvaart mogen delen met de hard werkende mensen in de distributiehallen of aan de kassa’s.

Daarom bedacht de regering een systeem van omzendbrieven voor sectoren waar de wettelijke loonnorm overschreden kan worden. Een pragmatisch compromis van linkse en rechtse prioriteiten in de regeringsmeerderheid: een beetje koopkracht wordt gekoppeld aan een beetje loonmatiging.

Dat de bonden dat compromis niet aanvaarden, lijkt te wijzen op een nieuwe politiek-syndicale realiteit. Een realiteit waarin een radicaler links almaar vocaler wordt. Het maakt van de stakingsdag ook een eerste stevige test voor de socialistische regeringspartijen. Steunen zij het regeerakkoord of de syndicale achterban?

Bond en partij zouden moeten weten dat zo’n dilemma voor links zelden goed eindigt. In 2005 keerden vakbondsafgevaardigden nog letterlijk de rug naar de sp.a-ministers op een partijcongres, uit onvrede met het toenmalige Generatiepact. Twee jaar later zette de sp.a een electorale duik in. Die is nog altijd niet gestopt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234