Dinsdag 28/01/2020

Standpunt

Eén slim bedrijf in Canada gaat de wereld niet redden. Carbon Engineering is James Bond niet

Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Het ontwerp doet denken aan het ecohotel dat James Bond in Quantum of Solace zo grandioos tot ontploffing brengt. Maar in tegenstelling tot dat filmdecor is het niet de bedoeling dat de installatie met gigantische ventilatoren van het Canadese bedrijf Carbon Engineering fictie blijft.

Het nieuws blijft wat onder de radar, maar misschien hebben de ingenieurs bij Carbon Engineering een van de meest bemoedigende doorbraken in de klimaatwetenschap voor elkaar gekregen.

Het bedrijf specialiseert zich in technologie om koolstofdioxide uit de lucht te halen en onschadelijk te maken. Het vergt een brein dat veel slimmer is dan het onze om uit te leggen hoe dat exact werkt. Vereenvoudigd gesteld komt het erop neer dat reusachtige ‘luchtvangers’ vuile lucht opzuigen en na een bewerkelijk proces de CO2 eruit filteren om te stockeren of zelfs te recycleren.

Dat dat kan, is geen nieuws. Nu meldt het vakblad Nature evenwel dat de geschatte kostprijs van de operatie drastisch lager ligt dan tot nu toe gedacht. Het zou betekenen dat op termijn het schoonmaken van lucht een economisch leefbare onderneming wordt en dus een belangrijk nieuw wapen tegen de opwarming van de planeet.

Geo-engineering

Nuance is essentieel. Eén zwaluw maakt de lente niet, één slim bedrijf in Canada gaat de wereld niet redden. Carbon Engineering is James Bond niet.

Toch mogen we ons verheugen in dit nieuwsfeit(je). Eerst en vooral omdat optimisme niet het meest vanzelfsprekende sentiment is als het over het klimaat gaat. De feiten zijn nog altijd wat ze zijn, en die zien er bepaald zorgwekkend uit. De hoop om de opwarming van de aarde tot 2 graden te beperken is allang verdampt. Dus rest nog enkel de optie om ons zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen aan de onvermijdelijk geworden opwarming.

Dan mag goed nieuws ook een keer. Het Canadese experiment past in wat men ‘geo-engineering’ noemt: pogingen van de mens om met wetenschappelijke vooruitgang zelf drastisch in te grijpen in het klimaat. Tal van ideeën spuiten in het rond in wetenschapskringen, het ene nog wilder dan het andere. Het is helaas niet denkbeeldig dat we de beste van die ideeën ooit nodig zullen hebben om de mensheid te redden.

Geen vrijbrief

Er zit een groot moreel risico aan geo-engineering. We moeten ook weer niet de indruk gaan krijgen dat we mogen doen wat we willen en dat de wetenschap ons wel zal redden. Dat is namelijk niet zo. Als klimaatsceptische leiders als Donald Trump geo-engineering prijzen om hun schandelijke kortetermijnbeleid toe te dekken, past enkel wantrouwen. Geo-engineering is geen vrijbrief voor spilzucht en reine domheid.

Toch verdient vooruitgang in dit soort klimaatkennis lof. Het is de plek waar de wetenschap zich laat zien als triomf van de menselijke geest. Van de nieuwe inzichten gaat een hoop uit waar wij allen uiteindelijk verder mee kunnen komen dan met moraliserende apocalyptiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234