Zondag 29/01/2023

ColumnFrank Heinen

Een prima dag om je als Nederlander eens stevig te schamen

Frank Heinen schrijft columns voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd. U leest hem hier, nog tot en met zaterdag.

Frank Heinen

Vandaag wordt in het Nederlandse parlement een motie in stemming gebracht, ingebracht door VVD, de grootste partij van het land. De motie betreft een wetsvoorstel waardoor ngo’s onder Nederlandse vlag die op de Middellandse Zee ‘doelbewust’ drenkelingen opvissen en naar Europa varen maximaal vier jaar cel kunnen krijgen. Verwacht wordt dat voor deze motie een kamermeerderheid zal zijn, ondanks het internationale zeerecht en nationale wetten die het niet helpen van iemand in hulpeloze toestand strafbaar stellen.

De motie valt in de week van Carola Rackete (31), kapitein van de Sea-Watch 3. Dat schip voer afgelopen weekend, na weken doelloos ronddobberen, de haven van Lampedusa binnen met 42 wanhopige migranten aan boord. Daarbij schampte Rackete een kustwachtschip. Er volgde een arrestatie. Her en der ging de populistenvlag uit, de Duitse regering vroeg om Racketes vrijlating en de Italiaanse minister Salvini noemde de botsing ‘een oorlogsdaad’ en wilde haar vervolgen voor een oorlogsdaad en mensensmokkel. Intussen is Rackete weer vrij, voor zo lang het duurt, want ze stopt niet met haar werk. Medewerker Haidi Sadik zei maandag in het Algemeen Dagblad: “Als iemand dreigt te verdrinken, dan red je hem. Zo simpel is het.”

Tja.

Enkele maanden geleden stopte Operatie Sophia, de EU-operatie die in vier jaar tijd tienduizenden migranten op zee redde. In die periode bleek de Unie niet in staat een systeem te ontwerpen waarmee vluchtelingen over de lidstaten konden worden verdeeld. Op de vraag of Nederland misschien enkele van de Sea-Watch 3-opvarenden wilde opnemen, kwam deze week geen antwoord. Je hoeft geen politicoloog te zijn om te zien dat het dit chronische gebrek aan solidariteit is dat de grond in Italië vruchtbaar heeft gemaakt voor migranten ontmenselijkende engerds als Salvini, die de beschaving tegen eventuele gevaren van buitenaf beschermen door hem zelf van binnenuit vast in de fik te zetten.

Er is grote behoefte om symboolfiguren als Rackete te criminaliseren, om mensen die zich inzetten voor vreemdelingen belachelijk te maken. Vaak wordt deze onsympathieke neiging verzacht met de opmerking dat we eerst maar eens beter voor onze zieken en ouderen moeten zorgen of voor binnenlandse veiligheid of een andere drogreden die medemenselijkheid suggereert. ‘Goede opvang in de regio’ passeert dan bijna altijd de revue. Opvang in Libië bijvoorbeeld, waar gisteren veertig doden vielen bij een bombardement op een vluchtelingenkamp.

Kortom: een prima dag om je als Nederlander eens stevig te schamen. En dan in één moeite door ook maar als inwoner van een schrikbarend incompetent Europa. Want als iemand met een verkeerd paspoort dreigt te verdrinken, denk je binnenkort wel twee keer na voor je hem redt. Zo cynisch is het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234