Dinsdag 26/01/2021
Beeld rv

NieuwjaarsbriefYoussef Kobo

Een positieve attitude tegenover diversiteit wordt dé tendens van 2021, en dat is geen sciencefiction

Sociaal ondernemer en opiniemaker Youssef Kobo kijkt uit naar een jaar zonder schreeuwerige identiteitsdebatten.

Een scenarioschrijver die iets meer dan een jaar geleden het lef zou hebben gehad om een nieuwe sciencefictionreeks gebaseerd op de belangrijkste nieuws­feiten van 2020 bij Netflix te pitchen, werd gegarandeerd wandelen gestuurd wegens een totaal gebrek aan realiteitszin. Geen zinnig mens die zich ooit had kunnen inbeelden dat de mensheid in een dergelijke korte tijdspanne geplaagd kon worden door zoveel tragische gebeurtenissen.

Het afgelopen jaar bracht een dodelijke pandemie, internationale lockdowns, continentale bosbranden en The Masked Singer. Het nieuwsoverzicht van 2020 had bij momenten veel weg van een schilderij van Jheronimus Bosch of Pieter Bruegel.

Het jaareinde bracht gelukkig de eerste lichtpuntjes in de onmetelijke duisternis. De economische crisis bleek minder zwaar uit te vallen dan initieel voorspeld. De eerste gunstige resultaten van de covidvaccins blijken zeer veelbelovend en betekenen wellicht het einde van onze trimesteriële experimenten met collectieve vrijheidsberoving en nationale lockdowns. Het verlies van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde in vele huiskamers voor een zucht van verlichting. Het einde van dit horrorjaar leek eindelijk in zicht. Tot het nieuws van een mutatie van het Covid-19-virus in het Verenigd Koninkrijk roet in het eten kwam gooien. Een ervaren scenarioschrijver weet natuurlijk dat je in de laatste aflevering van een seizoen best een paar keer je publiek op het verkeerde been zet.

Te midden van de covidcrisis wist de plotse opflakkering van de Black Lives Matter-beweging in de VS ons allen te verrassen. De tragische dood van George Floyd in Minneapolis zette de wereld in rep en roer. In een mum van tijd braken honderden protesten uit in meer dan zestig landen. In Parijs, Amsterdam en Brussel kwamen tienduizenden mensen op straat om politiegeweld en discriminatie aan te klagen. Opmerkelijk genoeg kregen zij deze keer bijval vanuit de politiek en het bedrijfsleven. In de VS schaarden talloze ‘Fortune 500’-bedrijven zich achter de eisen van de Black Lives Matter-betogers.

Beeld Levi Jacobs

De spontane uitbarsting van massaprotesten in de VS en Europa bleek een zwarte zwaan voor veel multinationals die zich plots genoodzaakt zagen zich uit te spreken over beladen maatschappelijke thema’s. En in ijltempo nieuwe initiatieven op poten te zetten om het gebrek aan diversiteit binnen hun organisaties aan te pakken. Ook in ons land namen heel wat grote bedrijven het initiatief om hun organisatie inclusiever te maken. 

Het beeld van tienduizend BLM-betogers die plotsklaps voor het Brusselse Justitiepaleis verzamelden, bleek ook voor hen een duidelijk signaal dat ze bepaalde maatschappelijke tendenzen volledig hadden gemist. Vele bedrijven die zich in snelheid gepakt voelden, maakten de afgelopen maanden werk van ambitieuze doelstellingen op het vlak van meer diversiteit op de werkvloer.

2021 wordt het jaar waarin alle maatschappelijke actoren er bewust voor kiezen om te investeren in diversiteit. Langzamerhand nemen we afscheid van eeuwige polarisering en schreeuwerige identiteitsdebatten. 2021 wordt het jaar waarin we diversiteit niet langer zien als iets dat wrevel opwekt, maar als een essentiële factor in de Belgische samenleving.

De covidcrisis heeft ons eens te meer getoond hoe afhankelijk we allemaal van elkaar zijn. Net daarom is het mijn grootste overtuiging dat we, zodra de covidstorm is gaan liggen, allen wakker zullen worden in een samenleving waarin iedereen werk maakt van een egaal speelveld. Een positieve attitude tegenover diversiteit wordt dé tendens van 2021. Sciencefiction zegt u?

Er zijn de afgelopen twaalf maanden al gekkere dingen gebeurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234