Dinsdag 22/10/2019
Cathy Galle. Beeld rv

Standpunt

Een politieke wil om discriminaties aan te pakken. Daar zullen we wellicht enkel van kunnen dromen

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

In Brussel lopen ze soms een beetje achter. De uittredende minister van Werk, Didier Gosuin (Défi), bestelde enkele jaren geleden een studie naar de centrale vraag ‘is het in Brussel moeilijk om een job te vinden als je van buitenlandse origine bent?’ Het rapport op basis van cijfermateriaal van Actiris, de tegenhanger van de Vlaamse VDAB, is nu klaar. Het antwoord laat zich simpel samenvatten: ja.

En nog geen klein beetje ook. De werkloosheidsgraad van Brusselaars met Maghrebijnse of Afrikaanse roots is 3 tot 4 keer hoger dan bij Brusselaars van Belgische origine. Vrouwen van andere origines zijn helemaal gejost, want de kans op werk is in hun geval nog lager dan bij de mannen. Zelfs al zijn vrouwen vaak hoger opgeleid dan mannen.

‘Arme blanke Belg’

Het rapport dat Gosuin bestelde is het eerste in zijn soort. En dat mogen we gerust verwonderlijk noemen. Het Brussels Gewest heeft het meest inwoners van vreemde, niet-Europese afkomst. Toch is er blijkbaar nooit echt grondig onderzocht hoe die grote groep het doet op de arbeidsmarkt en wat de mechanismen daarachter zijn. Qua achterlopen kan dat tellen.

Lees meer

Zelfs een diploma is voor Brusselaars van niet-Europese afkomst geen garantie op een job.  ‘Het is extreem frustrerend om weggewuifd te worden voor zo’n job, terwijl je perfect gekwalificeerd bent en de nodige ervaring hebt, gewoon omdat ik een hoofddoek draag.’ 

Vlaanderen heeft al jaren dergelijke studies. Maar heeft dan weer een ander probleem. Want de vraag die Brussel zich stelde, horen we in Vlaanderen nog nauwelijks. Wie ze wel stelt, riskeert al eens relativerende zinnetjes als ‘discriminatie is relatief’ en ‘het ligt ook aan hen’ naar het hoofd te krijgen. Of de vraagsteller wordt verweten alle schuld bij die arme blanke ‘native’ Belg te willen leggen.

Sterke politieke wil 

In Brussel kan zo’n vraag stellen dus wel nog, al gebeurt het dan rijkelijk laat. Ze zijn er ook niet bevreesd om een duidelijke conclusie te trekken. “In Brussel is er een groot probleem van discriminatie bij aanwerving”, zei Didier Gosuin onomwonden. De onderzoekers gingen zelfs nog een stapje veder. Volgens hen wijzen alle conclusies in hun rapport in dezelfde richting: het is absoluut noodzakelijk om de al meer dan twintig jaar bekende mechanismen die ongelijke behandeling op basis van afkomst veroorzaken, te stoppen. En daarvoor is volgens hen in de eerste plaats een sterke politieke wil nodig om discriminaties aan te pakken.

Een politieke wil om discriminaties aan te pakken. Daar zullen we wellicht de komende jaren in Vlaanderen enkel van kunnen dromen. In Vlaanderen meent het Vlaams Belang, de grote winnaar van de recente verkiezingen, namelijk dat het de autochtone, blanke Vlaming is die gediscrimineerd wordt. De partij noemt een federaal centrum dat moet toezien op alle gevallen van discriminatie ronduit een ‘inquisitie-instrument’ voor autochtone Vlamingen. En iedereen die het nog over de multi-cul heeft, krijgt het verwijt een anti-Vlaming te zijn en dus pro-allochtoon.

We mogen ons dus ernstig de vraag stellen wie hier nu precies achterloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234