Dinsdag 31/01/2023
Walter Zinzen. Beeld rv
Walter Zinzen.Beeld rv

ColumnWalter Zinzen

Een piece of cake zal zijn job niet zijn en met wishful thinking alleen zal Ricus Jansegers het niet redden

Walter Zinzen is oud-VRT-journalist en columnist bij De Morgen.

Walter Zinzen

Holy shit: de VRT heeft een nieuwe directeur content (Ricus Jansegers, DM 52/1). What a challenge! Iemand die al content is nog voor hij gestart is. Amazing!

We wensen hem alle succes toe wanneer hij op 1 maart aan de slag gaat, maar een piece of cake zal zijn job niet zijn en met wishful thinking alleen zal hij het niet redden. Als manager heeft hij tools nodig en data om zijn human resources voldoende incentives te bezorgen en zodoende te empoweren. Zijn mission is impressive maar hopelijk wordt hij goed betaald, zodat hij niet aan personal branding hoeft te doen, want if you pay peanuts, you get monkeys.

Hij wordt uiteraard een mediawatcher. Niet alleen moet hij de flow aan nieuwsberichten volgen, hij zal ook de quotes en soundbites van de verschillende VRT-merken af en toe moeten updaten om de audience blijvend te pleasen. Als de rating te laag is, zal dat ongetwijfeld een wake-upcall voor hem zijn.

Af en toe zal hij ook VTM watchen: een guilty pleasure die hem gegund is. Maar een instant succes is not easy to get.

Zijn relationship met de CEO zal van groot belang zijn. Maar who knows, wellicht komt hij ooit in aanmerking voor een van de Flanders Awards. Als tenminste geen illness hem onverhoeds te pakken krijgt. Want coronaproof werken is niet altijd mogelijk. Het Belgian Center for Evidence-based Medicine zal hem dan zeker te hulp schieten om te vermijden dat hij op de intensive care terechtkomt. Vindt hij daar geen rescue, dan kan hij nog altijd terecht bij de Risk Management Group, of toch zeker bij de Risk Assessment Group. Hopelijk heeft hij een goede insurance als guarantee voor zijn social security. Als zijn health care hem overeind houdt, dreigt hij evenwel te bezwijken onder een grote quantity mails die hij niet allemaal kan deleten of forwarden naar zijn assistants. Die personal advisers verzamelt hij best in een taskforce zodat ze een flinke boost krijgen.

Af en toe heeft hij, toch ook maar een human being, nood aan enig entertainment. Een stand-upcomedian zou troost kunnen bieden. Maar misschien gaat zijn preference wel uit naar classical arts. Dan biedt deSingel OnLive de oplossing. Vooral op donderdag: take a seat on Thursday is de vriendelijke uitnodiging van deze grote culturele player.

Maar na relaxation is het toch weer tijd voor duty en zal hij af en toe een big event moeten organiseren om aan teambuilding te doen. Als senior adviser zal hij een indrukwekkende keynote speech moeten afsteken om de marketing van zijn bedrijf goed uit te leggen. Hij moet evenwel oppassen dat hij niet te veel issues tegelijk aanpakt of hij zou weleens een gemeend fuck you kunnen horen in plaats van een aanmoedigend fair enough.

Gelukkig kan hij net zoals wij weer zijn haar laten knippen bij de She & You Hairdresser. Jammer genoeg kan hij nog geen beroep doen op de beautysector en ook het einde van de lockdown en die vervelende social distancing is nog niet in zicht. Maar er is hoop: de vaccinatie is near. De dry run in zijn center heeft het aangetoond: no danger at all!

Toch maakt hij zich zorgen over zijn kids die aan de KU Leuven studeren. Die universiteit heeft als leuze ‘Inspiring the Outstanding’. Dat proberen ze waar te maken bij het schrijven van hun papers, maar de onlinecursussen vinden ze erg boring. Hun whereabouts kent hij niet. Maar tijdens de examens performden ze extremely well. Hij hoopt althans dat het geen fake news was.

Over het private life van de nieuwe VRT-boss weten we overigens niets. Woont hij in een tiny house? Of in een penthouse? Een flat? Haalt hij zijn maaltijden bij een takeaway? Of doet hij dat never ever en bereidt hij zelf in zijn kitchenette een lekkere homemade dish? Zou hij buitenlandse roots hebben? Zou hij vaak naar de carwash gaan? Whatever, het is onze business niet.

Maar let’s keep in mind one important thing: zijn footprint in onze omroep history. To be or not to be op de international market, that is the question. Kan Flanders Investment & Trade zijn programma’s kwijt aan buitenlandse customers of juist niet? Houdt hij rekening met de goede zeden? Weet hij dat lips between the hips niet everywhere appreciation krijgen? Beschikt hij over een callcenter om de orders te noteren? Kunnen de masterpieces die de directeur content producet verstuurd worden via e-commerce, liefst met de vermelding no tracking, no delivery scan, of moet er toch contacttracing aan te pas komen?

That is what really matters.

Hurray, hurray, hurray for our vie aar tie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234