Zondag 21/07/2019

Column

Een partner die zijn vrouw niet laat klaarkomen geeft haar iets niet. Het is een vorm van verwaarlozing

Saskia de Coster is schrijver. Haar column verschijnt wekelijks.

Beeld Kos

Give it to me baby, het moet zowat de lulligste en meest gebruikte zin uit de rock-’n-roll zijn. Geef wat aan wie, schatje? Seks, juist. Een heel muziekgenre is opgehangen aan de daad van je een weg schreeuwen en kronkelen, fallusgitaar in de aanslag, naar het hoogtepunt.

Een recent orgasmeonderzoek (DM 24/2) toont aan dat heteroseksuele vrouwen het minst en heteroseksuele mannen het meest klaarkomen. Verwonderlijk dat vrouwen ook op dit vlak het onderspit delven. En verwondering mag dan volgens Aristoteles wel het begin van alle kennis zijn, soms blijft verwondering ook hangen in een pijnlijke stilte, vooral tussen de lakens. O, kijk, geen orgasme. Ai. 

Saskia de Coster. Beeld JOHAN JACOBS

Alvleesklier

Soms zou er beter actief wat kennis verspreid worden, op scholen bijvoorbeeld. Ik weet niet meer goed hoe een alvleesklier functioneert maar aan de voortplantingsorganen werd haast nog minder aandacht besteed tijdens de les biologie. Bij een dwarsdoorsnede, zo eentje die je bij de slager aantreft maar dan over man en vrouw, werd seks besproken. En ook minder klinisch tijdens andere lessen, met veel waarschuwingen over condooms, maar over orgasmes geen woord.

Nu is seks op zich niet zo belangrijk. Seks is alleen belangrijk wanneer seks niet alleen over seks gaat, maar ook over macht en politiek. En dat is eigenlijk te vaak aan de orde. Biologisch gezien komen gezonde mannen per definitie klaar, vrouwen niet. Maar welke vrouw die in een relatie zit en niet klaarkomt, gaat dat van de daken schreeuwen? 

In die zin is seks iets politieks wat zich hoogstpersoonlijk in bed afspeelt en waar zelfs vriendinnen het onderling niet vaak over hebben, omdat geen enkele vrouw zichzelf graag ziet als een sukkel die tekortgedaan wordt. Terwijl een partner die zijn vrouw niet laat klaarkomen haar iets niet geeft. Het is een vorm van verwaarlozing.

Vrouwen zijn eeuwenlang gedefinieerd in termen van wat ze niet zijn, de penis die ze niet hebben of de seksdrive die ze niet zouden hebben. Het helpt mannen en vrouwen om sowieso meer feitelijke kennis te hebben over hun lichamen en ook om anders te definiëren wat goed in bed zijn inhoudt. 

Niet de stoere rock-’n-roll-attitude die misschien wel uit gecultiveerde onkunde is ontstaan (de man die na drie minuten, de duur van een rocknummer, klaarkomt), of de viering van de potentie van een man die kinderen kan maken (appropriatie van de kracht van een vrouwenlichaam dat negen maanden lang een kind maakt) maar de verwondering over wat er allemaal kan met lichamen die met elkaar experimenteren en klungelen. Dan vervaagt dat hele onderscheid tussen geven en nemen. Dan is het geen kwestie meer van presteren en ondergaan. Een hedendaagse feminist(e) zingt haar eigen lied.

Jay-Z is het aan Beyoncé verplicht haar te doen klaarkomen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden