Donderdag 09/02/2023
Jeroen Van Horenbeek Beeld DM
Jeroen Van HorenbeekBeeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Een ouder die moet kiezen tussen een warme maaltijd voor zijn kroost en een jaarlijkse check-up van zijn gebit heeft meestal snel gekozen

Jeroen Van Horenbeek is journalist bij De Morgen.

Jeroen Van Horenbeek

Arm maakt ziek en ziek maakt arm: dat is de harde waarheid. Hoe lager mensen zich op de sociale ladder bevinden, hoe meer kans ze hebben op gezondheidsproblemen. Ze doen meestal zwaarder werk, ze wonen minder goed, ze ervaren meer stress en hebben minder zelfwaardering, ze roken meer en eten minder gezond. Bovendien maken ze minder gebruik van de gezondheidszorg. Ze schuiven medische zorgen vaker voor zich uit.

Ook in België heerst ‘gezondheidsongelijkheid’ tussen arm en rijk. Meer zelfs: een nieuw onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) leert dat de situatie jaar na jaar verslechtert. Intussen schuift meer dan 2 procent van de Belgische patiënten bezoeken aan een specialist voor zich uit. Bijna 4 procent van die groep kan geen tandartsvisite meer betalen. Voor een welvarend land als het onze zijn dat ontstellende cijfers. Volgens het Kenniscentrum doet België het duidelijk slechter dan de buurlanden.

Een ding is zeker: onze beleidsmakers moeten vandaag niet uit de lucht komen vallen. Armoedeverenigingen groot en klein benadrukken al een hele tijd dat meer rijkdom niet automatisch leidt tot minder armoede. Het idee dat louter economische groei volstaat om armoede te beteugelen, is een fabeltje gebleken. Op het eind van de rit hangen de armoedecijfers nauw samen met een coherent politiek beleid. Hier mangelt het in België al te lang aan.

Met socialisten of zonder, centrumrechts of toch maar centrumlinks, de groenen erbij of niet: welke coalitie ook aan de knoppen zit, men slaagt er te weinig in om woorden om te zetten in daden. Om een verschil te maken voor de Belgen die in armoede leven en de tienduizenden landgenoten die het hoofd maar net boven water houden. Volgens de recentste Europese statistieken kampen 1,6 miljoen Belgen vandaag met een ‘armoederisico’ op basis van inkomen. Voor een gezin van vier is dat minder dan 2.580 euro netto per maand.

Aan goede wil ontbreekt het doorgaans niet. Ook niet in de strijd tegen gezondheidsongelijkheid. Er bestaan heel wat systemen die ervoor moeten zorgen dat iedereen betaalbare zorg krijgt, zoals een maximumfactuur voor chronische patiënten en de derdebetalersregeling. Op papier zijn het allemaal prima systemen. In de praktijk blijken de gaten erin groot. Zo geldt de derdebetalersregeling nog niet voor specialisten of tandartsen, waardoor patiënten altijd de hele som moeten voorschieten, om later een terugbetaling te ontvangen.

Een ouder die moet kiezen tussen een warme maaltijd voor zijn kroost en een jaarlijkse check-up van zijn gebit heeft dan meestal snel gekozen. Helaas is ‘beter voorkomen dan genezen’ vaak een luxespreekwoord.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234