Maandag 27/01/2020
Bart Eeckhout. Beeld rv

Standpunt Bart Eeckhout

Een nieuwe regering vormen hoeft niet eens zo moeilijk te zijn

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen.

Bij de eerste tussenstand van hun werkzaamheden hebben de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) benadrukt dat een herhaling van de eindeloze onderhandelingsronde van 2010-2011 vermeden dient te worden. Een nobel voornemen, maar het zegt niets over de vraag of er ook echt haast gemaakt zal worden.

In de politiek gaapt er wel vaker een kloof tussen wat móét gebeuren en wat echt gebeurt. Toen in 2010 en 2011 de federale regeringsvorming meer dan 500 dagen in beslag nam, trok de eurocrisis op volle sterkte over het continent. Het renteverschil op Duitse en Belgische staatsleningen werd toen dagelijks opgevolgd als betrof het een weerbericht. Die nogal onrustwekkende context spoorde de betrokken politieke leiders evenwel op geen enkel moment aan om vaart te maken.

Toegegeven, vandaag is de situatie wat anders. De uittredende restregering (zonder N-VA) komt zelfs niet in de buurt van een parlementaire meerderheid. Toch kan er in oktober maar beter een deftige begroting voorgelegd worden. Zoals het Planbureau becijfert, loopt het tekort zonder nieuwe maatregelen op tot liefst 10 miljard.

Maar opnieuw geldt: het is niet omdat de nieuwe regering er spoedig móét komen, dat ze er ook zal komen.

In een ander land zou de vorming van een nieuwe regering met dit resultaat niet zo uitzonderlijk moeilijk zijn. Er is een sterke rechtse partij en er is een sterke linkse partij. Ofwel gaan die samen aan tafel zitten om een ‘Grote Coalitie’ rond zich te vormen, ofwel proberen ze respectievelijk een (centrum)rechtse of een (centrum)linkse regering te bouwen met de partijen die ze daartoe het meeste geschikt achten. Feit is dan: op rechts zijn er zonder VB maar weinig opties, en met VB ook.

Prioriteiten

Ook inhoudelijk moet je geen kernfysicus zijn om de prioriteiten te bepalen. Het recente rapport waarmee de Europese Commissie België een draai om de oren gaf, is een prima leidraad. Dit zegt de EU: maak het belastingsysteem efficiënter, versoepel de arbeidsmarkt, voer een investeringsbeleid gericht op duurzame economie, verminder de administratieve rompslomp.

Voor die prioriteiten kan je veeleer rechtse recepten bedenken of veeleer linkse, maar dat dit de juiste prioriteiten zijn, valt amper te betwisten. Een pleidooi voor confederalisme houdt de Europese Commissie dan weer niet. Integendeel dringt ze aan op meer “coördinatie van het budgettaire beleid door alle regeringsniveaus”.

Helaas, dit is geen ‘ander land’. Dit is België. En dus zal er toch eerst weken tijd verspild worden aan een zinloos, contraproductief en schimmig confederaal eisenpakket. En zal vervolgens, wanneer die zotternij ten einde komt, juist die mislukking als bewijs gehanteerd worden voor de stelling dat België niet meer werkt.

Terwijl dit de enige zekerheid is die uit de cijfers van Planbureau en Europese Commissie blijkt: de vorige regering, die heeft niet gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234