Vrijdag 18/10/2019

Standpunt

Een mens in nood redden heeft niets met migratiepolitiek te maken. Het is een menselijke plicht

Koen Vidal. Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator.

De route die het humanitaire schip Aquarius de jongste 48 uur aflegde, zegt veel over de bipolaire gemoedstoestand waarin Europa zich momenteel bevindt. In twee dagen tijd kregen we zowel het slechtste als het beste van ons continent te zien.

Zo was het pijnlijk om vast te stellen hoe de Italiaanse binnenlandminister Matteo Salvini de bodem van de Europese waarden onderuit wilde halen door het schip met 629 vluchtelingen/migranten aan boord de toegang tot een Italiaanse haven te ontzeggen. Het merendeel van de opvarenden, onder wie 134 kinderen en 7 zwangere vrouwen, was in de nacht van zaterdag op zondag van de verdrinkingsdood gered. Zulke mensen, wat ook hun drijfveren en reismotieven mogen zijn, laat je niet in de steek. Je helpt ze.

Plaatsvervangende schaamte is het enige wat we voor Salvini kunnen opbrengen. Hetzelfde geldt trouwens voor die N-VA-jongerenvoorzitter die in dit soort situaties relevant meent te zijn door het liedje 'Return to Sender' op Twitter te neuriën.

Gelukkig werd de Europese eigenwaarde gered door Leoluca Orlando, de burgemeester van Palermo, die tegen zijn regering in opstand kwam en verklaarde dat zijn stad door de eeuwen heen schepen verwelkomde die levens op zee hadden gered. “We zullen nu niet stoppen.” De burgemeesters van Napels, Messina en Reggio Calabria sloten zich daarbij aan en stelden hun havens open voor de Aquarius. Uiteindelijk was het de Spaanse premier Pedro Sanchez die voor een definitieve oplossing zorgde door het schip naar Valencia te laten varen.

De houding van Orlando, Sanchez en co. doet denken aan een uitspraak van Pietro Bartolo, de arts op Lampedusa die al dertig jaar vluchtelingen van de verdrinkingsdood redt. “De zee is onze rijkdom en alles wat uit de zee komt is welkom. De zee is leven. Vandaar dat het ons zoveel pijn doet om doden in de zee te zien drijven. Dat kunnen we niet aanvaarden." Woorden die even eenvoudig als krachtig zijn: net als gevoelens van medemenselijkheid en solidariteit.

Daadkrachtige maatregelen

Op dit punt vergissen Matteo Salvini en de zijnen zich schromelijk. Een mens in nood redden heeft niets met migratiepolitiek te maken. Het is een menselijke plicht.

Een echt vluchtelingen- en migratiebeleid is iets heel anders. Zo’n beleid veronderstelt een reeks daadkrachtige en visionaire maatregelen, gaande van het ondersteunen van vluchtelingenkampen in landen als Ethiopië en Oeganda, het ontwikkelen van economische kansen in Afrika, een correcte asielprocedure, een eerlijk Europees handelsbeleid en een stop van de Afrikaanse grondstoffenroof.

Het idee dat je het vluchtelingenprobleem kunt oplossen door via Twitter een reddingsschip te weigeren is daarom niet enkel beledigend voor de opvarenden van de Aquarius, maar ook voor de Italiaanse kiezers die dachten dat Salvini hun land zou redden.   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234