Zondag 25/08/2019

Column

Een leven zonder mijn kat kan ik me intussen niet meer voorstellen

Ann De Craemer Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Elke avond voltrekt zich hetzelfde ritueel: eenmaal de televisie aanstaat en ik in de zetel lig, komt ze aangetrippeld. Ze maakt haar sprongetje en gaat op zoek naar het plekje in mijn schoot waar ze zich het best kan nestelen. 'Ze' is mijn kat Rachel, die ik deze week een jaar in huis heb. Op de regel 'zeg nooit nooit' maakte ik altijd maar één uitzondering: nooit wilde ik een huisdier.

Zeg nooit nooit.

Toen het beest genaamd 'depressie' begin september al een maand zijn tanden in mijn geest had gezet, verscheen er op mijn terras een wild katje. Mager – zoals ikzelf, die nog maar weinig eetlust had. Schuw ­– zoals ikzelf, voor wie een uitstap buitenshuis zich tot precies dat terras beperkte, want de wereld achter de voordeur was angstaanjagend, duizelingwekkend en bevreemdend. Lang verhaal kort: ik gaf het katje elke dag eten, en elke dag kwam het wat dichterbij. Het rustig weten te maken bracht als bij wonder ook meer rust in mijn hoofd.

Een maand later lag Rachel voor het eerst spinnend op de bank. Een leven zonder haar kan ik me intussen niet meer voorstellen. De angst is wel nooit helemaal uit haar lijf verdwenen: soms vlucht ze onverklaarbaar van me weg en verstopt ze zich onder het bed. Maar dan wordt zij mijn spiegel: ook ik vlucht soms nog voor mensen die mij nochtans vertrouwd zijn, maar zoals ik voor Rachel klaarsta wanneer ze weer vanonder het bed kruipt, zo weet ik dat er altijd mensen zijn in wier schoot ik spinnend mag gaan schuilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden