Zondag 22/05/2022

ColumnJulie Cafmeyer

Een kus voor een lezer, want mensen mogen van mening verschillen

Julie Cafmeyer Beeld DM
Julie CafmeyerBeeld DM

Julie Cafmeyer is columnist.

Julie Cafmeyer

Ik kreeg een lezersbrief over mijn column van afgelopen vrijdag. De toon van de brief was lief en zacht, maar ook ongerust. Hij schreef me dat hij verrast was door de standpunten die ik inneem over corona. Het is vreemd dat ik de regels als een dictatuur aanvoel, omdat wij als westerse mens ons bewust moeten zijn van onze privileges. Het is tijd om solidariteit voorop te stellen: “We moeten op de tanden bijten in afwachting van betere tijden. Dit uit respect voor het lijden van zieken en overledenen. We moeten grote inspanningen leveren om anderen (zoals de zorg en het onderwijs) zo weinig mogelijk last te bezorgen.”

Hij maakte zich ook zorgen over mijn taal: “Je gebruikt een terminologie en argumenten die ik terugvind bij mensen die om heel andere redenen (framing, polarisering) de coronamaatregelen onder vuur nemen. Je loopt het gevaar door hen gerecupereerd te worden.”

Tot slot vroeg hij me: “Wat vind jij dat de overheid moet doen?”

Ik schrijf deze man dat ik zeker op mijn tanden wil bijten. Ik doe niet anders. Maar wat is het perspectief? Hoe lang zijn we bereid om op deze manier te leven? Velen stellen hun hoop op het vaccin. Zelfs als er een vaccin komt, wordt een wezenlijk probleem niet opgelost.

Door deze crisis hebben overheden en andere machthebbers namelijk ontdekt hoe makkelijk mensen radicale veranderingen aanvaarden. Deze harde aanpak kan een model worden om toekomstige crisissen aan te pakken. Kordaat leiderschap kan bijvoorbeeld ook worden ingezet tegen de klimaatopwarming. Een tactiek waarin onze vrijheden met harde hand worden teruggeschroefd (isolatie, avondklok, overbeveiliging) werkt voor sommigen inspirerend.

Intermezzo: mag ik diegenen die de voordelen van de corona-aanpak bejubelen eraan herinneren dat de huidige maatregelen niet democratisch tot stand zijn gekomen, maar ons zijn opgedrongen?

Wat kan een overheid dan wel doen zodat de situatie veilig en leefbaar is? Schrap elke maatregel die is gekozen om een shock-effect te veroorzaken. Herstel het vertrouwen. Tegenwoordig wordt ‘een karretje vergeten nemen in de winkel’ aanzien als een kwaadaardige, criminele daad. Dit is geen solidariteit, dit is sociale controle. Dit beleid zet ons tegen elkaar op. Dus: elke maatregel die wantrouwen of bitterheid oproept tegenover de ander kan weg. Creëer een klimaat waarin mensen elkaar stimuleren. Nu zitten we in een sfeer waarin iedereen die kritisch is opzij wordt gezet als een gevaarlijke, Trumpiaanse, paranoïde, polariserende, verwende egoïst.

Op het einde van mijn brief gaf ik deze man een knuffel en een kus. Mensen die van mening verschillen kunnen nieuwsgierig zijn naar elkaar. Ze hoeven niet tegen elkaar worden opgezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234