Zondag 26/06/2022

Opinie

Een kraantje op de zee kan de wereld redden

Klimaatspecialist Ignace Schops. Beeld Foto Dalemans
Klimaatspecialist Ignace Schops.Beeld Foto Dalemans

Ignace Schops is ambassadeur van Al Gore's Climate Reality Corps, voorzitter van EUROPARC Federation en Directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Ignace Schops

Het is misschien velen ontgaan, maar recent werd beslist om in Agadir, Marokko, de grootste ontzoutingsinstallatie ter wereld op hernieuwbare energie te bouwen. Het omzetten van zeewater in drinkwater op wereldschaal – een kraantje op de zee – is misschien wel de beste klimaatadaptatiemaatregel ooit.

Enkele weken geleden brak er in Antarctica ijsmassa af ter grootte van de VS-staat Delaware. Deze enorme wegdrijvende ijsmassa van meer dan een miljard ton toont aan hoe Antarctica langzaam uit elkaar zal vallen. Wetenschappers voorspellen dat zonder onmiddellijke actie, het zeewater zal stijgen met 10 meter tegen het einde van de eeuw.

De Voedsel en Landbouw Organisatie van de VN FAO zegt dat er elke seconde sinds 2008 een persoon op de vlucht slaat door klimaat- en natuurrampen. De jongste zes jaar moesten er al meer dan 140 miljoen mensen hun huizen verlaten wegens droogte, verloren oogsten en orkanen. De VN voorspelt dat er tegen het midden van deze eeuw 300 klimaatvluchtelingen zullen zijn.

En na alle beloftes tijdens de klimaatovereenkomst van Parijs blijkt dat we helemaal niet op het juiste pad zijn om ver onder de 2 graden Celsius opwarming te blijven. De huidige wetenschappelijke resultaten wijzen in de richting van 4 graden. Dit is allesbehalve goed nieuws. Eens boven 2 graden opwarming zullen zichzelf versterkende en niet te stoppen processen op gang komen, waardoor onze planeet onleefbaar zal worden. Vandaar dat de klimaatverandering de grootste uitdaging is van de mensheid ooit. Tijd voor actie.

Onmiddellijke win-win

Twee van de belangrijkste verschijningsvormen van klimaatverandering zijn de zeespiegelstijging en verdroging. Unieke plekken zoals de Salomonseilanden in de Stille Oceaan en steden als Bangladesh en Miami zullen samen met veel andere plekken overstromen door de stijging van het zeewater. Daarbovenop verdrogen en verwoestijnen ganse regio’s onder een verzengende hitte.

Als gevolg van de droogte en waterschaarste verliezen we cruciale elementen voor een leefbare planeet. Falende oogsten zetten samenlevingen en culturen onder druk. Ecosystemen vervallen en het verlies van de biodiversiteit is niet meer te stoppen. Oorlogen en klimaatvluchtelingen zijn alsmaar meer het gevolg van klimaatverandering.

We verliezen onze comfortzone. Zijn we in staat om win-winoplossingen te vinden en klimaatmigratie te voorkomen? Het is tijd voor een groot en ambitieus plan zoals een kraantje op de zeeën bouwen. Simpelweg door op wereldschaal het ontzoute water van de bedreigende zeespiegelstijging naar de meest droge plekken te brengen.

Het waterproject in Agadir wijst ons de weg. We hebben eerder al gelijkaardige projecten succesvol uitgevoerd. We brachten olie, gas, elektriciteit, water, naar de meest afgelegen plekken ter wereld. We waren zelfs in staat om een mens op de maan te zetten! Waarom zouden we dan niet het 'ontzoute zeewater' kunnen distribueren?

Omgekeerde osmose

Het nieuwe water zal ecosystemen revitaliseren. Nieuwe wouden doen groeien. Soorten planten en dieren doen overleven. Landbouwsystemen zullen herstellen, economie zal verduurzamen en massaklimaatmigratie gestopt worden. Politici die naarstig zoeken naar oplossingen in de herkomstlanden hebben nu een oplossing. Met het nieuwe water geven we opnieuw perspectief aan een leefbare planeet.

Het omzetten van zeewater naar drinkwater – ontzouten – wordt lokaal al langer succesvol toegepast via een proces van omgekeerde osmose. Het is een eerder energieverslindend proces op fossiele brandstoffen dat nu met hernieuwbare energie kan worden gestuurd! Een enorme en niet te keren duurzame vooruitgang!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234