Maandag 03/10/2022

OpinieFleur Pierets

Een koppel dat om middernacht nog even de hond uitlaat is geen broeihaard

Een verlaten Groenplaats in Antwerpen vanwege de avondklok. Beeld ANP
Een verlaten Groenplaats in Antwerpen vanwege de avondklok.Beeld ANP

Fleur Pierets is schrijfster. Van haar verscheen in 2019 Julian.

Fleur Pierets

Hoe vervelend ze ook zijn, de coronamaatregelen zijn nodig. Laat ik daar alvast mee beginnen en laat ons afspreken dat we het daarover eens zijn. Ik draag een mondmasker, ik hou afstand en ik blijf zoveel mogelijk in mijn huis omdat dit noodzakelijk is.

Ik heb echter ook een ingebouwde radar voor alles wat mensenrechten in het gedrang brengt, en de Antwerpse avondklok heeft volgens mij niets te maken met het virus maar alles met politiek machtsvertoon.

Ik erken de bezorgdheid over samenscholing na een avondje bingedrinken. De cafés gaan vroeger dicht dus er moet snel gedronken worden. En met een paar glazen op kan 1,5 meter vatbaar zijn voor interpretatie. Maar er zijn alternatieven. De online Rechtenkrant beantwoordt de vraag of de overheid zomaar grondrechten mag beperken bij de strijd tegen het coronavirus. Ik lees: “Proportionaliteitscriterium: de beperking moet in verhouding staan tot het te bereiken doel. Er mag geen alternatieve en lichtere inbreuk zijn die een gelijkwaardig resultaat kan bereiken.” Een bevriende advocaat bevestigt me dat beperkingen van rechten of vrijheden, zoals gewaarborgd door het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens, noodzakelijk, nuttig, relevant, toereikend en evenredig (proportioneel) moet zijn om de beoogde overheidsdoelstelling te bereiken.

Wanneer dergelijke verregaande maatregelen worden ingevoerd, vind ik het belangrijk om te onthouden dat overheidsbeslissingen niet altijd stroken met wat moreel en menselijk is, en dat we het groter geheel niet uit het oog mogen verliezen. Legaliteit is vaak een kwestie van macht. Een voorbeeld? De laatste keer dat het Antwerpse stadsbestuur een avondklok instelde was naar aanleiding van de antisemitische rellen in 1941. Na een ontvlambare filmvertoning trok de Antwerpse bourgeoisie naar de Joodse Wijk, sloeg ruiten in en stak de synagoge in brand. Het stadsbestuur reageerde daarop door de Joden een avondklok op te leggen. Ja, ik moest dit ook twee keer lezen om het te geloven.

Ook vandaag brengt de crisis niet noodzakelijk het beste in ons naar boven. In plaats van te streven naar saamhorigheid, wijzen Vlamingen elkaar beschuldigend aan. Van achter de sanseveria’s gaan de vingertjes omhoog naar zowel de Black Lives Matter-betogers als naar die vreselijke artiesten die teren op ons belastinggeld waardoor het terecht is dat de cultuursector de deuren moet sluiten. Ze hadden maar een job moeten leren.

Tegelijkertijd oordelen wij, de betogers en de artiesten, even zwaar over diegenen die kooplustig over een bevolkte Meir wandelen en die zich vanuit de vliegtuigstoel niet bewust zijn van deze tegenstrijdigheid. Ondertussen zitten de beleidsmakers met een grijns op hun gezicht achterover geleund in hun stoel. Buiten schot. Want zolang wij allemaal naar elkaar wijzen in plaats van naar boven, zal er niets veranderen.

Vrijheden bewaken

Laten we samen onze politici ter verantwoording roepen. Laten we kritisch blijven nadenken. Want we moeten waakzaam blijven dat wat nu geldt, geen standaard wordt. Rechten, die tijdens deze crisis worden teruggeschroefd, mogen door onze onoplettendheid niet permanent in de vergeetput verdwijnen. Het lijkt abstract, maar op sommige plaatsen liggen abortus- en transwetten opnieuw op de tafel waardoor eerder verworven rechten worden teruggedraaid. Dit allemaal onder het mom van de coronamaatregelen.

Dus, Gouverneur Berx; iemand die om 1u ’s nachts naar huis fietst na een bezoek aan zijn/haar/ hun bubbel vormt geen gevaar voor de volksgezondheid. Een koppel dat om middernacht nog even de hond uitlaat is geen broeihaard. Waardoor deze avondklok meer lijkt op een huisarrest dan op een sluitingsuur. Een perfect alternatief zou zijn om een samenscholingsverbod van (pakweg) 3 personen uit te roepen na 23u. Deze maatregel zou dezelfde uitkomst hebben als een avondklok. Denken jullie daar eens over na?

We leven in een tijd waarin we in ons huis moeten blijven, terwijl we allemaal de straat op zouden moeten komen om te strijden tegen onrecht. Een tijd waarin we ons luid moeten uitspreken tegen racisme, maar we genoodzaakt zijn een mondmasker te dragen. De cynische symboliek hiervan kan niemand ontgaan. Het woord onderdrukking, dat als een rode draad door de tekst heen loopt, ook niet. Dus laat ons tenminste de vrijheden die we wel hebben zoveel mogelijk bewaken. Want als we hier sterker willen uitkomen, dan moeten we nu samenwerken en elkaar vertrouwen. En laat het nu net dat laatste zijn, dat hier op de helling staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234