Zaterdag 06/03/2021

OpinieSander Vanmaercke

Een kom soep is niet genoeg voor studenten

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Sander Vanmaercke is bestuurder Sociale Zaken en Diversiteit bij de Vlaamse Vereniging van Studenten.

Er gaat geen dag voorbij dat studenten hun bezorgdheden over de impact van de coronacrisis op hun studies en hun leven niet delen. Er gaat geen dag voorbij dat sociale media niet helemaal vol staan met oproepen tot meer perspectief, tot meer ondersteuning op mentaal vlak, en tot meer erkenning en begrip.

En toch, toch blijven die dagelijkse noodkreten tot op heden nog steeds heel vaak ongehoord. Ja, af en toe is er eens een open brief van een student die wijdverspreid geraakt. Af en toe worden oproepen tot extra ondersteuning weleens opgepikt door politici die dan luidkeels meeroepen dat er iets gedaan moet worden om jongeren in het hoger onderwijs te helpen.

Versta me niet verkeerd, dat politici zich achter die initiatieven scharen, is uiteraard nobel, en het is fijn om te zien dat er op die manier toch af en toe aandacht wordt besteed aan de problemen waar wij als studenten elke dag mee te kampen hebben. Het probleem is echter dat structurele maatregelen uitblijven, en dat ondersteuning waar intussen al maanden naar gevraagd wordt, nog steeds op zich laat wachten. Wanneer komt dat langverwachte perspectief? Wanneer kan de campus eindelijk weer een beetje opengaan zodat studenten af en toe fysiek naar de les kunnen? Wanneer zullen er voldoende middelen zijn voor studentenpsychologen om de lange wachtrijen die er momenteel zijn, weg te werken?

Bied perspectief

We weten dat dit een zware periode is voor iedereen in onze samenleving, en we weten dat er niet plots een magische oplossing zal komen die alle problemen zal doen verdwijnen. Dat verwachten studenten ook niet. Dit gezegd zijnde zijn er wel bepaalde oplossingen mogelijk die deze periode al een stuk lichter kunnen maken, en die ervoor kunnen zorgen dat het constante zware gewicht dat momenteel op de schouders van studenten ligt wat verlicht kan worden. Die oplossingen bestaan voor mij uit drie elementen: perspectief, laagdrempelige hulp en erkenning.

De onzekerheid die ons land kent op vlak van het verdere verloop van dit virus zorgt ervoor dat perspectief geven uiteraard geen gemakkelijke opdracht is. Paradoxaal genoeg is het net die onzekerheid die perspectief geven zo noodzakelijk maakt. Een lichtpuntje aan het einde van de tunnel, wat meer zekerheid over wanneer lessen op de campus weer mogelijk zijn…

Dat is waar studenten op deze moment naar hunkeren. Waarom bijvoorbeeld niet doen wat ze vanaf februari in Frankrijk willen doen: elke student de kans geven om één keer per week weer een dag les op de campus te volgen? Uiteraard moet de veiligheid van studenten hier gewaarborgd kunnen worden, maar ik ben ervan overtuigd dat met de juiste regels en maatregelen dat mogelijk moet zijn.

Daar sta ik trouwens niet alleen in. De Waalse rectoren bijvoorbeeld riepen onlangs nog in een open brief op om opnieuw meer fysieke lessen op de campus mogelijk te maken. Net omdat ze er eveneens van overtuigd zijn dat het mogelijk is om dat op een veilige manier te organiseren.

 Studentenpsychologen

Naast het geven van dat perspectief is natuurlijk ook onmiddellijke hulp nodig. Al maanden weten we dat eenzaamheid, depressieve gevoelens, stress enzovoors schering en inslag zijn onder studenten. Al maanden weten we ook dat heel wat studenten het gevoel hebben nergens terecht te kunnen. Laagdrempelige hulp is daarom cruciaal. Zet als overheid verder in op extra bekendheid van bestaande initiatieven en platformen zoals WAT WAT en Awel. Zorg ervoor dat studenten weten waar ze precies terechtkunnen binnen hun eigen universiteit of hogeschool. Daarbij is het natuurlijk cruciaal dat de lange wachtlijsten die er momenteel zijn bij onder andere studentenpsychologen weggewerkt worden. Extra structurele investeringen in geestelijke gezondheidszorg dringen zich dus op heel korte termijn op.

Tot slot dan misschien nog wel het belangrijkste aspect van een mogelijke oplossing, de erkenning. Erkennen dat studenten in een moeilijke situatie zitten, toegeven dat er de voorbije maanden te weinig aandacht is geweest voor het perspectief van studenten, en duidelijk maken dat er de komende weken actief gezocht zal worden naar oplossingen. En nee, een kom soep aanbieden zal daarbij niet voldoende zijn.

Het is vijf voor twaalf. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ondersteuning van studenten moet mee de allerhoogste prioriteit krijgen of de gevolgen zouden echt weleens dramatisch kunnen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234