Maandag 14/10/2019
"Ik kan niet verklaren waarom ik niet graag kook. Terwijl ik het tik, hoor ik de Hello Fresh-mailtjes neerregenen in mijn inbox", schrijft Saskia de Coster. Beeld ANP

column

Een individu zijn en blijven, dat is de uitdaging. In plaats van voortdurend te streven naar zelfverbetering

Saskia de Coster is schrijver. Haar column verschijnt elke woensdag.

Een opsteker: wil je gezond zijn, dan volstaat het om enkel tijdens het weekend vijftien kilometer de benen van onder je lijf te lopen of je anderhalf uur een rauw achterwerk te fietsen. (DM 10/1) En nog beter: het wordt kouder. Dan verbrand je buiten meer calorieën. En zo zal het toch goed komen met alle mensen van goede wil.

Dat soort geruststellende berichten vind je steeds meer in kranten, die graag meespringen op de kar van de zelfverbetering. Langs alle kanten worden we ervan verzekerd dat ieder van ons op eigen benen staat of loopt en zelf aan een toekomst bouwt als autonoom, maakbaar individu. Of het nu gaat over lichaamsbeweging, koken of seks, je hebt je marge voor individuele verbetering maar te zoeken. Met behulp van een app en een ton goede voornemens is je volledige gedrag niet enkel te meten maar vooral te sturen en bij te sturen, met veel tussentijdse rapporten en cheers.

Saskia de Coster. Beeld JOHAN JACOBS

Laisser-faire is afgevoerd, niet omdat het geen Engels leenwoord is maar omdat onze zenuwbanen altijd openstaan, klaar om geprikkeld of gesust te worden. Calvinisten die we zijn, kreunend en steunend en dwangmatig op weg naar ons betere zelf. Wie niet meedoet of te gretig meedoet, kan maar beter uitleggen waarom die niet meebouwt aan een wereld volgens het collectieve grondplan van het pseudo-individualisme.

Ik kan niet verklaren waarom ik niet graag kook. Terwijl ik het tik, hoor ik de Hello Fresh-mailtjes neerregenen in mijn inbox. Want als ik het wil, kan ik het wel, met een duwtje in de rug, een autonoom, verantwoord keukenprinsesje worden.

En toch wil ik me voornemen om dit jaar precies even efficiënt en vreugdeloos te koken als in 2016. Ik hoef ook geen antikeukenprinses te worden. Ik wil me niet bij wijze van verzet extra ongezond opstellen. Of het recht opeisen om zo dik te worden als ik wil en op Instagram met sportschoenen op de sofa te zitten en een bak ijs erbij, om aan te tonen hoe ik faal in mijn streven naar zelfverbetering. Dan liever eten, zonder excuses, zonder schaamte, zonder sportschoenen.

Ik verkies het om buiten het kader te staan. Ik wil gewoon geen leerling zijn op die school van zelfverbetering, waar je voortdurend aan jezelf moet sleutelen om een perfect maar inwisselbaar individu te worden dat ergens tijdens het vervolmakingsproces haar echte eigenheid ingeleverd heeft.

Een individu zijn en blijven, dat is de uitdaging. In plaats van jezelf plichtbewust naar een model te verwezenlijken, is het beter om volmondig ja te zeggen, uit vrije wil, op eigen initiatief, zonder kader, zonder dwang. Soms zonder autonomie, als je je overgeeft aan iets of nog beter, aan een ander. Altijd zonder excuses.

[Author] SASKIA DE COSTER

[Extra] Column

Ik wil geen leerling zijn op die school van zelfverbetering, waar je voortdurend aan jezelf moet sleutelen om een perfect maar inwisselbaar individu te worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234