Zaterdag 28/05/2022

opinie

Een grondrecht zal voor iedereen zijn of niet zijn

Het gesloten repatriëringsentrum 127bis in Steenokkerzeel. Hier brengt de politie mensen zonder papieren naartoe. Beeld Tim Dirven
Het gesloten repatriëringsentrum 127bis in Steenokkerzeel. Hier brengt de politie mensen zonder papieren naartoe.Beeld Tim Dirven

Mieke Van Den Broeck en Jan De Lien zijn advocaten bij Progress Lawyers Network.

Mieke Van Den Broeck en Jan De Lien

Vorige maandag om 5 uur 's ochtends omsingelt een indrukwekkende politiemacht een gebouw in Molenbeek. Politiemannen worden vanuit een helikopter gedropt op het dak. Gemaskerd en zwaar bewapend dringen zij via de vensters het huis binnen. Een commando-operatie zoals je ze kan zien in de meest gewelddadige actiefilms.

Het resultaat van de actie in Molenbeek werd onmiddellijk getweet door een zeer fiere Theo Francken: "14 illegalen opgepakt, 6 Mauritaniërs, 2 Guineeërs, 2 Senegalezen, 1 Ivoriaan, 1 Malinees, 1 Burkinabees. 12/14 opgesloten mho verwijdering"

We kunnen ons echt wel vragen stellen over het nut en de kost van een dergelijke ontplooiing om twaalf personen aan te houden die absoluut ongevaarlijk zijn en die men niets kan verwijten tenzij het feit dat ze geen verblijfsdocumenten hebben. In een periode van ronkende verklaringen over zware besparingen zou de belastingbetaler kunnen hopen dat zijn geld beter wordt besteed. Een 100-tal politiemannen, tientallen politiewagens en een helikopter voor twaalf mensen zonder papieren: ongezien.

Des te meer omdat deze mensen gekend waren door de overheid. Zij bewoonden al twee jaar een verlaten gebouw in hartje Molenbeek. Ze werden geregeld bezocht door de wijkagent, het OCMW en mensen van de gemeente. Vorige vrijdag werd een bijzondere gemeenteraad gehouden om te bespreken wat er zou gebeuren met deze mensen. Deze groep van families met kinderen betoogde geregeld om oplossingen te vinden die hen zouden toelaten om te werken teneinde hun gezin te onderhouden.

Mieke Van Den Broeck. Beeld rv
Mieke Van Den Broeck.Beeld rv

Waarom dan plots zo'n brutale reactie? Misschien om mensen zonder papieren angst aan te jagen en hen duidelijk te maken dat opkomen voor hun rechten ertoe kan leiden dat ze worden opgesloten. Maar de echte reden is een project dat de N-VA reeds sinds lang voor ogen heeft. Eind 2014 stelde Theo Francken voor dat de politie zonder mandaat zou kunnen binnendringen in de woning van mensen zonder papieren. Dit voorstel werd niet aanvaard door het parlement, simpelweg omdat het ongrondwettelijk is.

Onze grondwet voorziet de bescherming van de woonst. Zonder geldige redenen en zonder mandaat van een onderzoeksrechter mag men de woonst niet betreden, tenzij je zelf de toelating hiervoor geeft. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld in geval van nood of in geval van heterdaad. Maar de regel is de regel, zonder mandaat een huis binnenvallen, is een misdrijf.

Jan De Lien. Beeld rv
Jan De Lien.Beeld rv

De ongrondwettelijke actie in Molenbeek was een test. Jan Jambon kondigde enkele dagen later aan (DM, 24/09) dat politieagenten een huis zouden moeten kunnen betreden indien zij over informatie zouden beschikken dat daar een persoon zonder papieren zou verblijven. Het niet hebben van papieren zou immers een misdrijf bij heterdaad zijn. Maar over welk misdrijf spreken we dan? Bestaan als persoon zonder papieren? Solidariteit door de Belg die hem onderdak verleent?

Papierlozen, net zoals daklozen, maken deel uit van onze maatschappij en behoren tot de meest kwetsbare bevolkingsgroep. Iedere keer dat de overheid de fundamentele rechten wenst te beperken, test men dit uit op de kwetsbaarsten. Zij zijn de proefkonijnen.

Maar bij wie zal men vervolgens toelaten dat de politie zomaar mag binnenvallen zonder mandaat? De werklozen waarvan men denkt dat ze samenwonen, de langdurig zieken waarvan men denkt dat ze niet echt ziek zijn, bij U, bij mij? Artikel 15 van de grondwet, over de onschendbaarheid van de woonst, moet voor iedereen gelden, zoniet zal het voor niemand meer gelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234