Maandag 13/07/2020
Beeld DM

Column

Een grietje met een poesje: nu geen tijd voor

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Je stemt op mensen om in jouw plaats het goede te doen. Je stelt vast dat die mensen daar, laten we wel wezen, hun gat aan vegen. Te koppig of misschien te onvolwassen zijn om een manier te zoeken om het met elkaar eens te worden. Dat zou wel eens wrede gevolgen kunnen hebben, in de tijden waar we in leven. Waarom komen wij niet op straat, voor zoiets? Waarom gaan wij niet in Brussel met tienduizenden tegelijk eisen dat dat stopt? Is dat niet sexy genoeg, qua inzet?

Waarom gebruiken de kranten hun macht niet, of toch zo weinig? Waarom staat er niet elke dag een rouwblokje op de 3, met de oplopende schuld- en schade­cijfers sinds – wat was het? 26 mei 2019? Het is niet omdat we toen een stem hebben uitgebracht dat we niet moeten nagaan of die wel wordt gerespecteerd, en zo niet: bedingen dat dat wél gebeurt?

Het zou een schitterend moment zijn om nieuwe afspraken te maken, om beter voor de dag te komen, om ballast af te werpen en om nieuwe idealen te formuleren. We hebben de tijd en het momentum mee. De bouten staan los, er kan gesleuteld worden. Veel mensen hebben nagedacht over wat telt en wat niet telt. De wereld lijkt maakbaarder dan ooit – dat is mogelijk een naïeve gedachte, maar in naïviteit worden de grootste veldslagen gewonnen.

Als je weet dat er puddingen aan het roer staan, is het mogelijk je plicht om zélf voor meer sturing te zorgen. Om wat bij te lichten. Als je weet dat je leiders op de loer liggen, klaar om zich op elk voorbij­fladderend akkefietje te storten, is het mogelijk je plicht om te trachten akkefietjes uit de weg te gaan. Geef ze die rijpe uitvlucht niet. Gun het hen niet om weer eens bladzijden lang de dans te ontspringen.

Laat Lydia Peeters maar hele dagen van Brussel naar Antwerpen vliegen en terug. Daar gaan we even geen artikelen aan wijden – zo gemakkelijk komt ze er niet mee weg. Dat met die standbeelden pakken we aan in 2023, als we de crisis klein gekregen hebben. We zetten het nu al op de agenda. Een grietje met een poesje: nu geen tijd voor. Als wíj die artikelen niet meer aanklikken, stoppen ze vanzelf met erover te schrijven, zo eenvoudig meet- en maak­baar is het. We klikken alleen nog door als het relevant is, en het wórdt vanzelf relevant. Wij hebben veel meer macht dan we denken, we moeten het alleen willen.

We blijven deze zomer allemaal in België, dat komt goed uit. We kunnen er allemaal samen voor zorgen dat er me daar op 1 september een krijgsmacht klaarstaat waar geen toekomst tegenop kan. Dat er gediscussieerd wordt over waarden, over zorg, over goed en kwaad, eerbied, geloof, jong zijn en oud zijn, samenspannen, burgerzin, passie, kunst, schuld en onschuld. Over leven en dood. Over nu of nooit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234