Woensdag 20/10/2021
null Beeld Wikimedia Commons/Drmargi
Beeld Wikimedia Commons/Drmargi

Column

Een frietkot of een ijscowagen: ze bestaan nog steeds, maar heten nu food truck

Stijn Van de Voorde is te horen op Studio Brussel en elke woensdag te lezen in Cult.

Sinds 1513 kun je in Sint-Niklaas elke donderdag naar de wekelijkse markt. Op het grootste marktplein van het land tref je hoofdzakelijk kraampjes met fruit, vlees en minder modieuze pyjama's. Als kind kreeg ik in vakantieperiodes weleens een wafel uit het wafelkot of een hotdog uit het hotdogkot. Tegenwoordig staan die koten er nog steeds, alleen hebben ze nu een betere naam gekregen. Een hotdog koop je nu in een food truck. In de hippere delen van Antwerpen, Gent en Brussel wordt er ook weleens gesproken over een gourmet food truck. Of een food kiosk. Of zelfs een pop-uprestaurant op wielen.

Als oude mensen voor het eerst geconfronteerd worden met het begrip food truck informeren ze graag naar de exacte inhoud van het woord. Er bestaat een heel lange definitie, maar wie minder tijd heeft, vergelijkt het concept best met een frietkot of een ijscowagen. Food truck-eigenaars zien die vergelijking totaal niet zitten, maar daar komt het - onder ons gezegd en gezwegen - wel op neer.

Food trucks bestaan al lang, maar toch zijn ze zéér 2015. Op het showcasefestival South by Southwest in Austin wisten de grootste hipsters dit jaar zelfs niet meer waar hun aanwezigheid hen het grootste aantal punten zou opleveren; binnen in de club of buiten aan de food truck. Bepaalde Amerikaanse mobiele keukens hebben bovendien een naam waar een doorsnee indierockband jaloers op is. Dogzilla, What The Fork, Jerk Station, Meat Our Balls, Grillenium Falcon, Grill 'Em All, Burger She Wrote, Eggslut en The Greasy Wiener zijn stuk voor stuk bestaande trucks.

null Beeld Karoly Effenberger
Beeld Karoly Effenberger

Sinds Jon Favreau afgelopen zomer een onverwachte bioscoophit scoorde met 'Chef', heeft de gemiddelde Amerikaan een extra romantisch beeld van eetkraampjes. De film over een topchef die zijn vrijheid in de keuken terug wil door mobiel te koken, sprak de mensen aan. Grote namen als Robert Downey Jr. en Scarlett Johansson speelden mee tegen een vriendenprijsje, uit sympathie voor het scenario.

Ook bij ons is deze vorm van street food nog nooit zo populair geweest. Vanaf deze week ligt Barrio Cantina in de betere (maar ook de minder verzorgde) boekhandel. In dit boek lees je het verhaal van een dertigtal Belgische food trucks en hun recepten. Afgelopen weekend was er in onze hoofdstad het Brussels Food Truck Festival. Morgen verwelkomt Antwerpen in het kader van Antwerpen Proeft een parking vol food trucks. De wagens passeren later ook nog in Brugge en Gent. Verwacht je aan de gekende gehaktballen, maar je vindt er evengoed Mechelse koekoek met escargots, champignons en gekonfijte eendenmaagjes.

Wie een uitbater vraagt of hij toevallig ook hamburgers verkoopt, mag op een vuile blik van de kok/verkoper rekenen. De vraag of er bij het aangeboden voedsel 'eventueel wat mayonaise kan' is eveneens geen aanrader. In de street food-cultuur geldt een strenge culinaire code. Eén verkeerde vraag of opmerking wordt onmiddellijk afgestraft door de omstaanders. Je wil niet weten hoeveel amateur-foodies er op die manier in een sociaal isolement terechtgekomen zijn.

Eten aan een food truck is veel meer dan een modern fenomeen. Het is de toekomst. Gewone restaurants, zonder wielen en met zitplaatsen, zijn geen lang leven meer beschoren. Restaurants zijn de videocassettes van deze tijd. Ze hebben - net als floppydisks - ooit hun nut gehad, maar nu bestaat er iets beters.

Rechtstaand eten is bovendien beter voor de rug. Er komt een dag waarop we allemaal wandelend prakken. De calorieën die we opnemen, worden ogenblikkelijk verbrand dankzij verhoogde spieractiviteit. Kwatongen die beweren dat food trucks onhandig zijn bij slecht weer, weten niet waarover ze praten. Er bestaat geen slecht weer, enkel slecht aangepaste kledij.

Akkoord, in de winter koelt een Punjabi Pakora snel af, maar in de zomer blijft het net langer warm. We nemen de bluts met de buil. En natuurlijk is zo'n plastic vorkje niet altijd handig. Het is niet meer dan logisch dat er al eens een tandje afbreekt, waardoor de street food sushi met dynamite sauce via ons T-shirt en broek op de grond klettert.

In alle drukte incasseren we allemaal weleens een stamp die drastische gevolgen heeft voor de inhoud van onze BBQ pork filet wrap, maar dat is goed voor het samenhorigheidsgevoel. Samen aan een food truck eten is olie voor de vriendschap. Het is lekker én gezellig. En als je niet in de buurt van de uitlaatpijp staat, ruikt het zelfs lekker. Keep on truckin'!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234