Dinsdag 31/01/2023

OpinieLezersbrieven

Een flauw glimlachje of Gordon negeren volstaat niet

Gordon. Beeld VTM
Gordon.Beeld VTM
Lezers

‘K2 zoekt K3'

Ik wilde graag nog een aanvulling geven op het artikel ‘Grofgebekt jurylid Gordon ligt onder vuur’ (DM 28/9). Daarin wordt de vraag gesteld in hoeverre het kwaad kan dat er in een kinderprogramma door een jurylid negatieve en stereotype commentaar wordt gegeven op de kandidaten van K2 zoekt K3.

Pedro De Bruyckere geeft terecht aan dat de impact ervan afhangt van hoe de toehoorders op dergelijke reacties reageren: als er op Gordons grove uitspraken gelach of applaus volgt, zullen kinderen sneller geneigd zijn om het gedrag over te nemen dan wanneer het afgekeurd of afgestraft wordt. Dat klinkt logisch en het is ook helemaal terecht. Dat werd in de jaren zestig al aangetoond in de beroemde experimenten van Albert Bandura: kinderen sloegen minder hard op een pop wanneer ze zagen dat een ‘voorbeeldvolwassene’ dat ook had gedaan maar daar nadien voor werd bestraft. Omgekeerd, wanneer het model ervoor werd beloond, deden ze dat wel na.

Het belangrijkste resultaat uit Bandura’s experimenten wordt evenwel vaak vergeten, en dat is dat de kinderen dat gedrag óók na-aapten wanneer er geen enkel gevolg (beloning noch straf) aan het gedrag van het model was gekoppeld.

Als de programmamakers van K2 zoekt K3 de impact van de grofgebekte Gordon op de kijker (en in het bijzonder op kinderen) dus tot een absoluut minimum willen beperken, dan moet er steeds en duidelijk afkeurend op zijn grofbekkerij gereageerd worden. Een flauw glimlachje of schouderophalen van een medejurylid of het gewoon negeren volstaan dan niet.

Miet Craeynest, docent sociale psychologie Howest

Septemberverklaring

Een greep uit de regeringsverklaring van de Vlaamse regering: 100 miljoen besparingen in het onderwijs en een geringe stijging van 1 procent van de kinderbijslag.

Wie begrijpt de besparingen in het onderwijs? In internationale rankings gaan we erop achteruit, er is een tekort aan leerkrachten en wie nog aan de slag is, zit op zijn/haar tandvlees. In een normaal land zou men investeren in die sector. Niet in Vlaanderen dus.

En dan de kinderbijslag. Hoe kan CD&V als zelfverklaarde gezinspartij leven met dit beleid? Dat het christelijk middenveld net nu Sammy Mahdi verwijt dat hij N-VA en VB achternaloopt, is in het licht van voorgaande onbegrijpelijk.

De facto is CD&V al jaren een nutteloos aanhangsel van de N-VA.

Walter Langbeen, Merksem

Merkel en De Wever

In zijn opiniestuk over kanselier Merkel komt Bart De Wever nog eens met zijn bekende reactie op haar uitspraak over het migrantenprobleem uit 2015. Daarmee maakt hij echter vooral één zaak heel duidelijk, namelijk, dat zij WEL eens een risico wilde nemen in de politiek. Hij staat er niet bij stil dat hij dat zelf NOOIT doet.

Daarom zal zij als een echte ‘staatsvrouw’ in de geschiedenis bekend blijven en zal Bart De Wever zelf nooit een ‘staatsman’ worden. Alle echte staatsmannen nemen namelijk weleens een risico.

Willem Thijssen, Massenhoven

Tiny op de veerboot

Een tiental personen stond te wachten op de veerboot die in Moerzeke de oevers van de Schelde verbindt. Aan de kant droeg niemand een mondkapje, eens op de steiger naar de boot en op de boot in de zachte bries was het verplicht mond en neus te bedekken. Zo zaten we dus met zijn tienen in dezelfde lucht als aan de kant maar nu onder de noemer ‘openbaar vervoer’ met het mondmaskertje naar lucht te happen.

Ik denk dat we de geschiedenisboeken halen als een gehoorzaam volkje dat tegen elke gerede twijfel in zich de mond laat snoeren.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234