Woensdag 28/10/2020

OpiniePeter Wehner

Een echte conservatief kan maar beter hopen dat Trump verliest

President Donald Trump geeft een update over de coronacijfers in de perszaal van het Witte Huis.Beeld REUTERS

Peter Wehner is auteur van The Death of Politics en opiniemaker voor The New York Times. Hij is verbonden aan de conservatieve denktank EPPC en werkte voor de Amerikaanse presidenten Ronald Reagan, George H.W. Bush en George W. Bush.

Republikeinen zoals ik, die op een nederlaag van president Trump hopen, krijgen in de partij het verwijt dat zij de conservatieve zaak verraden. Maar onder Donald Trump is onze partij van conservatief in etnonationalistisch en populistisch veranderd.

Ooit was dit de partij van de gezinswaarden en hechtte ze veel belang aan het morele karakter van onze leiders en zeker van onze president. Vandaag heeft ze die waarden overboord gegooid en verdedigt ze een schuinsmarcheerder die een pornoactrice zwijggeld betaalt terwijl hij zijn derde echtgenote bedriegt.

Ooit waarschuwden conservatieven voor cultureel verval, voor de verruwing van de maatschappij en de opkomst van vulgariteit en zedeloosheid. Nu vormen ze een front achter een harteloze man zonder een greintje fatsoen.

De partij van recht en orde neemt het nu agressief op voor een president die de wet veracht. De partij die zich opstelde voor de objectieve waarheid, die een bolwerk tegen subjectivisme en ethisch relativisme was, laat zich nu leiden door een seriële leugenaar.

Onder Trump is de Republikeinse Partij een dissidente, anti-institutionele partij geworden. Ze wil verwoesten in plaats van te bewaren.

Gelijkheid van individuen

Elke poging om het conservatisme te redden, moet daarom beginnen met de nederlaag van Trump in november. Als hij een tweede ambtstermijn wint, zou het conservatisme als politieke filosofie, als politieke houding, partijloos zijn.

Dat zou niet alleen slecht zijn voor de conservatieven maar voor heel het land. Want het conservatisme op zijn best, het echte conservatisme, is een positieve kracht. Het waardeert de complexiteit van onze maatschappij en de rol van de instellingen in de vorming van het menselijke karakter. Het herkent de gevaren van het populisme, de kuddegeest en het complotdenken. Het hecht meer waarde aan concrete ervaring en praktische wijsheid dan aan de abstracte theorieën en de ideologische zuiverheid waar Ronald Reagan in 1977 voor waarschuwde.

Maar het conservatisme is meer dan een ingesteldheid. Het vertrekt van bepaalde overtuigingen, zoals de waardigheid en de gelijkheid van de individuen. Het vindt dat vrijheid onmogelijk is zonder sterke instellingen en verantwoordelijk persoonlijk gedrag. Het ziet behoedzaamheid en dankbaarheid als deugden. En omdat het in de scheiding van de machten gelooft, weet het conservatisme dat het compromis een deel is van ons grondwettelijke DNA.

Trump op de eerste dag van de Republikeinse nationale conventie in Charlotte, North Carolina.Beeld REUTERS

Het conservatisme gelooft in de beperking van de macht van de overheid, maar ook in de rechtsstaat en in de vrije markt als bron van orde en van welvaart. Het verdedigt de kwetsbaarste leden van de maatschappij, waaronder het ongeboren leven. Het begrijpt hoe gemakkelijk een grote, multi-etnische natie in vijandige groepen kan uiteenvallen en zoekt manieren om de onderlinge banden te versterken, in de wetenschap dat we zelfs ondanks diepe verschillen geen vijanden maar vrienden zijn. Het gelooft in de objectieve waarheid maar is zich ook bewust van de beperkingen van de menselijke rede en wijsheid.

Het conservatisme hecht waarde aan uitmuntendheid, staat open voor hervormingen als de omstandigheden veranderen. Het is altijd op zijn hoede voor demagogen, fanatici en personencultussen. En het verzet zich tegen de destructieve mentaliteit die wil afbreken in plaats van op te bouwen.

Grenzeloze corruptie

Conservatieven die in 2016 op Trump stemden, hadden misschien een excuus. Hij was een politieke nieuwkomer die het opnam tegen een onpopulaire tegenstander met een programma waar een conservatief zich niet in kon vinden. Trump beloofde een ommekeer aan een natie die naar verandering snakte. Veel van zijn aanhangers hoopten dat hij in zijn ambt zou groeien, dat zijn entourage hem zou intomen, dat hij zijn slechte eigenschappen zou onderdrukken. Niets van dat alles is gebeurd.

Nu kennen we de echte Trump. Niemand gelooft nog dat hij zal veranderen en hij geeft zelf te kennen dat hij dat niet van plan is. Zijn incompetente bestuur en grenzeloze corruptie zijn onloochenbaar. Zijn psychologische en emotionele afwijkingen zijn dat eveneens. Iedereen kan zien dat zijn presidentschap een ramp is.

Daarom moeten conservatieven en Republikeinen zich deze vraag stellen: zijn wij bereid om onze zaak en ons land opnieuw aan deze man toe te vertrouwen? Willen wij echt dat Trump de Republikeinse Partij verder vergiftigt? Heeft hij nog niet genoeg schade aangericht, ons nog niet genoeg kiezers doen verliezen?

Joe Biden is geen conservatief – ik wou dat hij het was. Maar hij is een fatsoenlijk man. In november hebben conservatieven slechts één optie. En dat is niet Donald Trump.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234