Woensdag 28/09/2022

OpinieMario Danneels

Een duidelijker signaal kan niet: Delphine is familie

Prinses Delphine en koning Filip. Beeld AFP
Prinses Delphine en koning Filip.Beeld AFP

Mario Danneels is journalist en de auteur van Paola. Van ‘la dolce vita’ tot koningin.

Mario Danneels

Het was een treffen van twee onschuldige schapen, twee slachtoffers van een afwezige vader, zij het in omgekeerde volgorde: de koning tijdens zijn jeugd, de prinses als volwassen vrouw.

De lange lunch waarvoor Filip Delphine op het kasteel van Laken uitnodigde, kwam alsnog als een verrassing, maar dan een aangename – iets wat we van deze vorst zoetjesaan gewoon geworden zijn. Filip toonde er menselijkheid en een goed, ouderwets gevoel voor fatsoen mee, iets waar hun beider vader geheel van ontstoken bleek zodra een moe getergde Delphine in 2013 naar de rechtbank stapte om haar identiteit af te dwingen.

Voor koning Filip kan het geen vanzelfsprekende gewetensoefening zijn geweest. Hoezeer hij na zijn troonsbestijging, een maand nadat Delphine haar eerste demarche zette, ook schoon schip probeerde te maken, haar zaak bleef als een schandvlek boven de monarchie hangen. De belangrijkste ontwikkelingen haalden media van het kaliber als The New York Times, en waren niet meteen schoolvoorbeelden van de deugdzaamheid die Filip voor het koningshuis voor ogen heeft. Daarnaast was er ook the small matter of zijn ouders: het is goed mogelijk dat er gisteren hoofden zijn geëxplodeerd op kasteel Belvédère, waar koning Albert II en koningin Paola wonen. Als Alberts ijskoude erkenning in januari één zaak duidelijk maakte was het wel dit: de bittere, kleinzerige pandoering die hij Delphine per perscommuniqué gaf, boorde alle hoop op verzoening de grond in.

Hoop om door de rest van de familie dan in de armen te worden gesloten, daar was de kunstenares realistisch over: ze stond er voor open, maar wou niets meer vragen en zou er enkel op ingaan als iemand dat wilde. En kijk, de man die dat wilde was het familiehoofd zelf, de koning, haar halfbroer. Met één simpele stap is de vrouw die ooit ‘het schandaal’ was nu in elke zin helemaal erkend en gelegitimeerd.

Deed Filip dat vanuit zijn christelijke overtuiging, dan wil dat nog niets zeggen. Albert en Paola bidden zelf ook de sterren uit de hemel. Er zijn indicaties dat het niet om een pr-stunt gaat, of om een zet zich sympathiek te maken: het paleiscommuniqué van gisteren is een van de minst steriele, meest menselijke die het hof ooit heeft vrijgegeven. Het doet kond van een ‘warme ontmoeting’, een ‘uitgebreid en bijzonder gesprek’ over ‘hun eigen levens’. Het is simpelweg ondertekend door ‘Filip en Delphine’ en sluit af met: ‘Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen.’ Een duidelijker signaal kan niet: Delphine is familie. Ze hoort erbij.

Mogelijks hebben Filip en Delphine elkaar aan tafel gevonden over de littekens geslagen door Albert. Deze koning toont alvast dat hij veel meer man én mens is dan hun vader ooit was.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234