Zaterdag 24/07/2021

Lezersbrieven

Een debat met een extremist mag je zelfs 90 minuten rekken, op het einde wint populisme

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld EPA
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld EPA

Deze lezersbrieven hebben we vandaag voor u geselecteerd.

Een ventiel is geen eenrichtingsstraat

Met lede ogen en ontzette oren aanzag ik vrijdagavond het schouwspel dat zich afspeelde in de studio van De afspraak. Een schouwspel, want zoals vaker bij gevoelige onderwerpen, werd het debat nooit een debat. Inhoudelijke argumentatie nestelde zich in de marge terwijl de ene drogreden na de andere vervat werd in een tien seconden fragmentje voor sociale media. Hulde aan de verwoede pogingen van Fouad Gandoul en Bart Eeckhout, maar een debat met een extremist mag je zelfs 90 minuten rekken, op het einde wint populisme. (Vrij naar Gary Lineker)

Zo vergeten we al snel de bijrol van Michel Hofman, stafchef van onze Defensie, waarin hij oppert dat de opeenvolging van incidenten te wijten is aan toeval. Toeval is “een gebeurtenis die vooraf niet te voorzien of te berekenen is geweest”. Bij het ontbreken van een controlemechanisme over het gebruik van oorlogwapens, kan men moeilijk spreken over een niet te voorziene gebeurtenis. Ook werd er teruggekomen op de brand in Brecht waar protocollen reeds vijf jaar straal genegeerd werden, toevallig. Als antwoord hierop, besluit de studio over te gaan in een debat over de betekenis van de term “politieke verantwoordelijkheid”. Het feit dat ministers enkel beleid uitschrijven en de invulling van werkbare protocollen zich bevindt bij de legertop, komt niet ter sprake. Een privébedrijf dat jarenlang rode cijfers neerlegt, kan het tij keren met een nieuwe investeerder, maar enkel en alleen als de visie van de investeerder zich ook vertaalt naar de leiding van het bedrijf. Misschien toch maar eens tijd om die legertop te herzien?

Over verantwoordelijkheid gesproken, moet Bart Eeckhout gedacht hebben, toen hij Van Grieken omschreef als “de imam van extreemrechts”. De link tussen Vlaams Belang en de massale steun voor Jürgen Conings werd snel ontkend door Van Grieken. Geweld staat namelijk niet in zijn partijprogramma, zegt hij. De leden hebben geen functies binnen zijn partij, zegt hij. Bij de eerstvolgende jihadistische dreiging, zal meneer Van Grieken echter als allereerste op de twitterbarricade staan om moskeeën de roetveegpiet door te schuiven, wellicht niet met die terminologie. Als een doorsnee moskee echter de wortels van jihadisme voedt, is zijn partij dan niet zowat de potgrond, de wortels en de stam van rechts-radicalisme?

Neen, zo blijkt. Want het Vlaams Belang, is het ventiel waarlangs rechts-extremisten hun frustraties kunnen aflaten. Een redelijk en democratisch alternatief voor radicalisme zowaar. Echter vergeet Van Grieken dat een ventiel geen eenrichtingsstraat is. De druk wordt afgelaten tot de eerstvolgende vluchtelingenstroom komt aanspoelen, tot er een Brusselse betoging uit de hand loopt of tot het strand van Blankenberge te klein blijkt. Op die momenten neemt Van Grieken met zijn partij eigenhandig een luchtcompressor in de hand om de frustratie van zijn ontzette volgelingen op te blazen tot een punt waarop er iemand breekt en met geweld dreigt. Maar geweld, dat staat niet in ons partijprogramma, zegt hij.

Simon Van Herzele

Vlaanderen, wat nu?

Meer dan 25.000 volgers voor Jürgen Conings, bijna 200 stil-steunende betogers, Tom Van Grieken die in holle zinnen spreekt, Dries Van Langenhove die verdacht zwijgzaam blijft...uit de Stemming blijkt Vlaams Belang straks boven de 25 procent uit te stijgen; voeg daar de 24 procent van N-VA aan toe en dan is het beeld van een (extreem)rechts Vlaanderen bijzonder duidelijk...is dit het Vlaanderen waarin ik mijn oude dag wil slijten, lijdzaam wachtend op de gitzwarte zondag van 2024? Of ontstaat er uit het niets toch nog een hoopgevende tegenbeweging?

Ivan Rabaut, Torhout

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234