Zondag 04/12/2022

Opinie

Een Belgische OCAD voor het Klimaat

Activisten protesteren bij de Eiffeltoren in Parijs. Beeld PHOTO_NEWS
Activisten protesteren bij de Eiffeltoren in Parijs.Beeld PHOTO_NEWS

Ignace Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM), voorzitter van EUROPARC Federation en klimaatambassadeur van Al Gore.

Ignace Schops

Soms gebeuren er van die dingen. Een moment van samenhorigheid, een moment waarop de puzzel redelijk past. Met het klimaatakkoord erkennen 195 landen dat de klimaatverandering een dringende en mogelijk onomkeerbare bedreiging vormt voor de mensheid en de planeet. De temperatuurstijging mag maximaal 2°C bedragen, maar om de eilandstaten het hoofd boven het water te houden, liefst niet verder dan 1,5°C. De maximale wereldwijde uitstootpiek willen we snel achter ons laten en de ontwikkelingslanden gaan vanaf 2020 minstens 100 miljard dollar krijgen. Er volgt een evaluatie elke 5 jaar en vooral: het akkoord is bindend.

Applaus op alle banken. Toch zijn er nog heel wat heikele punten die verdoezeld worden. Geen concrete maatregelen in het akkoord. De lucht- en zeevaart zijn strategisch bewust buiten de tekst gehouden en de wetenschappers zijn niet gerust of de 2°C grens niet zal overschreden worden. Het indirecte effect van de broeikassengassen in de atmosfeer zou iedereen in zijn achterhoofd moeten hebben. Wat we nu aan overstromingen en orkanen zien, is het gevolg van de uitstoot van zowat 30 jaar geleden. En met een toegenomen uitstoot van 40% in de laatste 30 jaar wordt veel duidelijk. Het wordt nog afzien de komende jaren. We moeten nu onmiddellijk handelen om het onoverkomelijke in de toekomst te vermijden.

Maar hoe je het ook draait of keert, geen enkel land kan dit klimaatakkoord naast zicht neerleggen zonder haar eigen beleid snel en doortastend bij te stellen. Het heffen van een belasting op de CO2-uitstoot en de afschaffen van de fossiele subsidies zijn alvast enkele super voorstellen. En ook de natuur kan een steentje bijdragen! Nu al slaan alle natuurlijke systemen 50% van de CO2 op. Gratis. En door de verlaten gronden en mariene gebieden - geschat op 2 miljard hectaren - slim te gaan inrichten en te bebossen kunnen we de opwarming van de aarde wat tegengaan.

Maar toch zullen ultiem de menselijke broeikasgassen volledig moeten verdwijnen. De uitstoot zal in de westerse landen met 90% moeten afnemen tegen 2050. Dit geldt ook voor België. En hoe gaan we dat nu organiseren? Afwachten of doorpakken? Hoera! Wat hebben we geluk in België, want we hebben al een plan getiteld: "Op naar een koolstofarme maatschappij in 2050" ! Met hierin opgenomen het pad hoe we dat doel moeten bereiken. Daar waar we van 1990 tot in 2010 de uitstoot met 0,4% verminderden, zullen we dat vanaf nu elk jaar met 5,1% moeten doen. Waar wachten we op?

Nu de wereld stilaan zijn comfortzone verliest, is er nood aan groot leiderschap en verantwoordelijkheid. Wat in België niet kon in 6 jaar, lukte de wereld op de klimaattop in twee weken. Vandaar mijn oproep tot de onmiddellijke installatie van een OCAD voor het klimaat in België, het klimaatcoördinatieorgaan van de dreigingsanalyse. Een OCAD met onmiddellijke beslissingen tot gevolg. En dat een leger van overheden, bedrijven en mensen doet samenwerken om onze planeet te redden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234