Dinsdag 17/05/2022
'Laten we een replica maken van het hoofd van Bart De Wever', opperde iemand, maar op veel bijval kon die niet rekenen. Beeld BELGA
'Laten we een replica maken van het hoofd van Bart De Wever', opperde iemand, maar op veel bijval kon die niet rekenen.Beeld BELGA

Maud Vanhauwaert

Een beetje cliché misschien, maar met Hitler zit je relatief veilig

Elke week ontmoet Maud in de achterbuurten van haar geest een vooraanstaande persoon.

Maud Vanhauwaert

De kermisbezoekers keken wat vreemd op toen er plots een militaire tank het kermisterrein op rolde. Echt schrikken deden ze niet, want Antwerpenaren zijn intussen wel gewend aan meer blauw en legergroen op straat. De legertank werd gestationeerd tussen een kindermolen en de Deca Dance. Op de tank hing een plakkaat met: 'hier kan je nadenken over de toekomst van de Sinksenfoor'. Wat een prachtig initiatief!

De tank was helemaal gerestyled en fungeerde als een soort gigantische beamer. De ideeën die binnenin werden bedacht, werden via de kanonsloop op groot scherm geprojecteerd, zodat iedereen kon volgen. In de tank kon je een week lang elke dag mee brainstormen over een specifieke kermisattractie. Over hoe die attractie attractiever kon worden gemaakt en dus meer volk kon lokken. De eerste dag stond de toekomst van het reuzenrad op het programma. 'Wifi op het reuzenrad!' werd het winnende idee.

Er werd geopperd dat de Sinksenfoor een afspiegeling hoorde te zijn van de samenleving en dat er bijgevolg aandacht moest komen voor sociale en culturele diversiteit. In plaats van een spookkot een darkroom! Zwarte suikerspinnen als vrolijke verwijzing naar islamitische nikabs! (Die suikersluiers vonden de meesten een weinig smaakvol idee.) Er werd ook ingezet op educatie. Zo zouden rond het spitsuur veel meer botsauto's op het parcours worden losgelaten, zodat kinderen al op jonge leeftijd eens fileleed konden ervaren. En in het eendjeskraam zou je kunnen hengelen naar niet-bedreigde vissoorten.

Een dag lang dacht men na over de grijpmachines in de casino's. Velen uitten hun frustratie dat die machines nooit de gewenste knuffelbeer konden grijpen. Uiteindelijk kwam een oud mannetje met een strak plan op de proppen: wat als we die grijpmachines niet verbeteren, maar gewoon anders percipiëren, en 'knijpmachines' noemen! In de glazen bakken leggen we allemaal levensechte borsten, in diverse materialen, en de kermisgangers kunnen dan naar hartelust kneepjes komen wagen. Tussen de namaakgevallen steken we telkens een echt exemplaar (idealiter van een goedkope jobstudent, zich schuilhoudend onderaan de glazen bak) en wie die borst knijpt, krijgt haar mee!

Maud Vanhauwaert. Beeld Jonas Lampens
Maud Vanhauwaert.Beeld Jonas Lampens

De laatste dag werd het hoofd gebroken over de Kop van Jut, die kermisattractie waarop mensen met een moker hun macht kunnen bewijzen. De attractie dankt haar naam aan Hendrik Jut, een kelner uit Den Haag die in 1872 een dubbele moord pleegde en zo tot een bijzonder gehate figuur verwerd. Op moderne exemplaren staat meestal een clownshoofd. "Misschien moeten we meer inspelen op actuele haatgevoelens", suggereerde iemand. "Ja, laten we een replica maken van het hoofd van Bart De Wever", vulde een ander aan, maar op veel bijval kon die niet rekenen. "Wat dachten jullie van het hoofd van een IS-strijder?" Te riskant natuurlijk, dat is vragen om vergelding.

Het werd een lange discussie, daar in die denktank, waaruit bleek dat iedereen wel iemand anders hartgrondig haatte. Iemand suggereerde zelfs "de kuttekop van mijn schoonma" (het zijn mijn woorden niet). Bijna werd beslist om de kermisattractie te personaliseren. Je zou dan op basis van een foto een 3D-model kunnen maken van een favoriet gehaat hoofd. Maar uiteindelijk werd gekozen voor, zoals de wet van Godwin al kon voorspellen, het hoofd van Hitler. Een beetje cliché misschien, zei iemand, maar inderdaad, met Hitler zit je relatief veilig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234