Zaterdag 02/07/2022

ColumnJohn John & Missy

Een andere fase breekt straks aan, met ouders die thuis een nerveus steekje voelen bij elke minuut dat hun kind te laat thuiskomt

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (8).

Bart Eeckhout

Alles kan hij verdragen, schreef de dichter Rutger Kopland, Maar “jonge sla in september, net geplant, slap nog, in vochtige bedjes, nee”. Een prachtig beeld, maar het klopt niet helemaal. Alles kan jij verdragen, maar een kind op een nog te grote fiets, wiebelend op nog bijna onbereikbare pedalen, neen.

Missy heeft voor haar verjaardag dus een nieuwe fiets gekregen. Daar staat hij nu, uitdagend rood te blinken in de hal. De goudkleurige, schitterende bel heeft ze nog niet eens durven aan te raken. Fier zegt ze dat de fiets ‘24 inch’ is maar noch zij noch jij weten eerlijk gezegd wat dat te betekenen heeft.

Het klinkt wel ernstig.

Het meest trots is je dochter op de tweemaal zeven ‘vitesses’, waarover ze voor het eerst in haar leven zeggenschap krijgt. Bijna liefkozend streelt ze het handvat waarmee het versnellingsapparaat bediend kan worden. Op jullie eerste gezamenlijk fietstochtje – voorzichtig, niet verder dan naar het park en weer terug – komt ze naast je rijden. “Op hoeveel sta jij?”, vraagt ze, met de blik op de versnellingen. Dat jij ‘bijna altijd’ op versnelling vijf of zes rijdt, is nieuws dat ze met verwondering moet analyseren. Dan geeft ze nog eens een voorzichtige ruk aan het handvat. Want waarom heb je een heus versnellingsapparaat als je het niet gebruikt?

Jullie zijn de fiets samen gaan kopen, vlak voor haar verjaardag en vlak voor de nieuwe tijdelijke winkellockdown. Jullie waren er snel uit: die rode uit de etalage ging het worden. Ouderwets vooruitziend wou jij een fiets op de groei kopen, zo eentje waar ze de rest van haar lagereschoolloopbaan mee uit de voeten kan. Daar was Missy het snel mee eens: de fiets moest vooral groot zijn. En rood, dat ook.

Nu pikkelt ze dus over de trottoirs op een fiets die nog net een centimetertje of twee te groot voor haar is. Als ze wil stoppen, raken haar tippen de grond nog niet. Dat leidt tot wankele remprocedures en een enkele keer een val, maar je dochter versaagt niet: zij is klaar voor dit nieuwe avontuur.

Kinderen op een te grote fiets, soms van moeder en vader. Op het zadel blijven en tezelfdertijd de pedalen rondtrappen, is nog moeilijk, vaak staan ze recht op de trappers. Het is ontroerend en heroïsch tegelijk. Zoals Prometheus het vuur bij de goden ging stelen, reiken kinderen op een te grote fiets naar iets wat hen nog niet toekomt. Groot zijn. Volwassen zijn. Alles kan je verdragen...

Op weg naar de atletiekclub zoef je achter je zoon aan. Als John John echt doortrapt, fietst hij je er zo af. Straks, besef je, fietst hij hier alleen, zonder kuchende en proestende vader achter zich aan. Een andere fase breekt dan aan, met ouders die thuis een nerveus steekje voelen bij elke minuut dat hun kind te laat thuiskomt.

In je hoofd maak je een mentale notitie: meer met je dochter gaan fietsen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234