Donderdag 22/08/2019

Column

Een aai over de bol van de planeet

Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

De aarde is rond en als Google het zegt, dan is het waar. Wie sinds kort bij Google Maps uitzoomt, wordt een astronautenblik gegund. De wereld is niet langer een platte kaart, maar zweeft als een blauw oog in de duisternis. 

Op een smartphone geldt een nog goddelijker perspectief: de hele wereld is te vatten in een handpalm – een digitale pingpongbal met 1 biljard mieren, 7,5 miljard mensen en 67 Javaanse neushoorns.

Googles redenering achter de recente ommezwaai houdt steek: een platte kaart vervormt werelddelen en zorgt voor een dominant-westers perspectief. Een bol geeft de keuze aan de gebruiker. 

Alleen is één euvel nog steeds aanwezig: Noord is boven en Zuid is onder. Kapitaal zweeft boven kneusjes. Een oriëntatie die in de ruimte van geen tel is, want een bol heeft lak aan onder, boven, links of rechts.

Op mijn laptop aai ik de planeet: de Zuidpool zwiept naar boven, Finnen en Canadezen bengelen onderaan, terwijl de Noordpool wegsmelt op mijn zomerse tafel. 

In de keuken hoor ik geklungel. De kat verloor haar evenwicht en belandde met een poot in de visbokaal. En ook de vis voelde mijn planetair gedraai, want dobbert gemoedelijk met de buik omhoog in zijn waterbol. 

Ik zie mezelf, spelend met de planeet, en denk aan de miljoenen anderen die hetzelfde doen. Mochten we al dat doelloze gedraai met de aarde bij elkaar optellen, zouden we ze dan niet even tot stilstand kunnen brengen? Gewoon, als kortstondige pauze. Samen swipen voor één mondiale, duizelingwekkende vakantiedag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden