Vrijdag 20/09/2019

Opinie

Duidelijk is de Vlaamse bouwmeester wel, maar zuinig zijn in de techniek van de controverse kan helpen

Dajo Hermans. Beeld rv

Dajo Hermans is communicatie-expert bij Bereal, een pr-kantoor gespecialiseerd in vastgoed.

"Batibouw is een beurs voor knutselaars. Voor Janneke en Mieke." De Vlaamse bouwmeester hield dit weekend een pleidooi voor het nieuwe wonen en deed daarmee weer glansrijk wat hij moet doen. Inhoudelijk was zijn discours er pal op. Maar door zijn straffe uitspraken dreigt het debat ook nu weer spijtig genoeg te worden afgeleid van de essentie. Zuinig zijn in de techniek van de controverse kan helpen. Zeker als je ervan uitgaat dat het ook de rol van de Vlaamse bouwmeester is om te verenigen.

Als er één iets is wat je de Vlaamse bouwmeester niet kunt verwijten, dan is het een gebrek aan duidelijkheid. Van Broeck is de man die de vastgoedsector nodig had. Een man van principes, met een missie. Consequent is hij ook. Als architect weigert hij al jaren opdrachten voor vrijstaande woningen. Hij voegt de daad bij het woord. Dat maakt hem meteen ook geloofwaardig. Wie zijn discours kent, kan dat trouwens dikwijls alleen maar als logisch bestempelen. We moeten inderdaad kleiner wonen, en met een hogere dichtheid. Want hoeveel alternatieven zijn er om het groen in Vlaanderen op zijn minst te behouden en de woon-werkfiles terug te dringen?

Woordgebruik

De Vlaamse bouwmeester speelt zijn rol met verve. Inhoudelijk althans. Het discutabele zit hem in de vorm. Om zijn punt duidelijk te maken zit hij zelden verlegen om een straffe uitspraak. Het beste voorbeeld daarvan is zijn uitspraak waarin hij vrijstaand bouwen 'crimineel' noemde. Het opzet was duidelijk: ons allen wakker schudden. Maar het gevolg was dat het plots niet meer over de grote principes van het nieuwe wonen ging, maar over zijn woorden die in het verkeerde keelgat schoten. Ook dit weekend deed hij het weer. Inhoudelijk zei hij rake dingen. Dat Batibouw meer een opvoedende rol moet innemen. Er zit een logica in, want zo'n moment waarop je de aandacht van duizenden bouwlustigen hebt, zou je inhoudelijk inderdaad ten volle moeten benutten.

Alleen lijkt alle aandacht de voorbije dagen weer gericht op die ene straffe uitspraak. Over het feit dat Batibouw een 'beurs voor knutselaars' is, voor de prutsers. Dat toont minstens aan dat het gevaar in het controversieel woordgebruik schuilt. Als het te vaak alleen maar over de polemiek gaat, moet je op je hoede zijn. Elke journalist heeft in zijn adresboekje zo'n aantal bekende gezichten staan die hij kan contacteren wanneer er nog een scherpe quote in zijn stuk ontbreekt. Eenmaal schieten, altijd prijs. Leuk, maar de vraag is hoe het met de geloofwaardigheid van die mensen zit.

De jaarlijkse hoogmis van de bouw kan zeker helpen om die belangrijke visie over compact en stedelijk wonen er nog meer bij de Belg in te masseren. Maar weet dan ook dat sterke communicatie bestaat uit feiten, cijfers, een case die het kan onderbouwen, en een expert die het allemaal glashelder verwoordt. En minstens even belangrijk: de oplossing zit in het samenwerken, in het verenigen van alle betrokken partijen. Alleen creëer je natuurlijk weinig appetijt door de organisatie – en Janneke en Mieke – te provoceren.

Projectontwikkelaars, aannemers en vastgoedprofessionals moeten inderdaad niet alleen hun producten verkopen. Daar heeft de bouwmeester een punt. Ze moeten veel meer een inhoudelijk verhaal vertellen. Op Batibouw en daarbuiten. Maar om dat te realiseren, moet je eveneens verenigen. Ook dat is een taak van onze Vlaamse bouwmeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234