Donderdag 09/02/2023

StandpuntKirsten Bertrand

Drie weken lijken ons op dit punt in de pandemie een eeuwigheid

kopje voor online en editie Kirsten Bertrand Beeld DM
kopje voor online en editie Kirsten BertrandBeeld DM

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur.

Kirsten Bertrand

Het was geen fraaie kerstboodschap, die van een collega aan z’n ouders. Hij had hen zaterdag moeten vertellen dat ze nog lang niet aan de beurt waren voor een vaccin. Pas als de dubbele injectieronde in de woon-zorgcentra achter de rug was en vervolgens de vaccinatie van de zorgverleners, was het aan hen, 65-plussers. Hun inentingen zouden ten vroegste in mei gepland worden, had hij hen voorzichtig uitgelegd.

Tot gisteren. Plots waren opvallend veel wetenschappers het erover eens dat we onze vaccinatiestrategie, die al geruime tijd vastligt, dringend in vraag moeten stellen. De teneur: wellicht is één spuitje genoeg en kunnen we die tweede injectie – die normaal al na 21 dagen moet volgen – tijdelijk achterwege laten om zo sneller andere groepen al een eerste injectie te geven om de groepsimmuniteit te verhogen. Onder meer door de opkomst van de besmettelijkere Engelse mutatie lijkt die strategie een niet te onderschatten gezondheidswinst op te kunnen leveren.

Met permissie, maar waarom heeft men hier niet eerder aan gedacht? Wist men dit niet vooraleer de Engelse variant zich aandiende? Snel meer ‘eerste injecties’ voor iedereen betekent sowieso dat de kans om zwaar ziek te worden veel kleiner wordt en dat de samenleving niet meer helemaal op slot hoeft, aldus de experts. Had men niet wat meer out of the box moeten denken, in ons land en in Europa? Of kon men dit scenario, in samenspraak met de farma-industrie, echt niet eerder voorzien? Na één dosis zou het Pfizer-vaccin al bijna 90 procent bescherming geven, zo blijkt bij een – weliswaar beperkte – testgroep.

Het is wellicht eigen aan een ongeziene crisis als deze dat we de problemen moeten oplossen als ze zich stellen. Tegelijk is het ook belangrijk om niet blind achter politici, virologen en farmaceuten aan te lopen, denk maar aan de bochten in de mondmaskerdiscussie en de problematische versoepelingen van net na de zomer in ons land. In dat verband wordt het erg uitkijken naar hoeveel snelheid er gemaakt kan worden de komende dagen en weken. Want hoe vlugger we vaccineren, desnoods met één prik, hoe meer mensenlevens we kunnen redden in het voorjaar van 2021.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vroeg al een advies aan de taskforce vaccinatie om de éénprikstrategie vanuit medisch oogpunt te onderzoeken. Binnen de drie weken moet er een beslissing komen, want dan zullen de eerste gevaccineerden normaal een tweede dosis krijgen. We kunnen ernaast zitten, maar drie weken lijken ons op dit punt in de pandemie een eeuwigheid. Daarnaast, en daar zou de echte angel zitten, heeft hij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen gevraagd om de kwestie juridisch te bekijken. De beslissing om het met Pfizer afgesproken vaccinatieschema te doorbreken zou op Europees niveau moeten vallen. We kunnen alleen maar hopen dat men ook daar snel genoeg tot een besluit zal komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234