Donderdag 20/02/2020

OpinieBen Segers

Draagvlak, zit je daarmee in, Theo? Kijk onder je eigen FB-post welk draagvlak je creëerde

Ben Segers.Beeld BELGA

Ben Segers is Kamerlid en migratiespecialist voor sp.a

Het nieuws dat mogelijk mensen, onder wie kinderen, waren omgekomen door de overtocht naar Engeland te wagen op een gammel bootje, liet niemand onberoerd deze week. De racistische en haatdragende online bagger die erop volgden evenmin. Ook Theo Francken (N-VA) was aangedaan. “Je kunt migratie-kritisch zijn, maar hopen dat mensen verdrinken of doodgaan, is absoluut verwerpelijk”, zei de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie toen letterlijk.

Het is dan ook ‘zum kotzen’ - om de woorden van mijn voorzitter eerder deze week te herhalen - dat net Francken het nodig vond om de boel toch maar weer op te hitsen om de week af te sluiten. Francken klaagde op Twitter aan dat Fedasil bokshandschoenen wil kopen voor het asielcentrum in Poelkapelle. Francken noemt boksen een weledele sport. Maar de suggestie dat die sport plots niet meer zo weledel is als asielzoekers het beoefenen, is meer dan problematisch. 10 bokshandschoenen, want daarover gaat het, om te gebruiken in de sportzaal in Poelkapelle om te ontspannen? No way volgens Theo. De onderliggende gedachte: asielzoekers zijn geen mensen zoals alle anderen en dus is boksen niet aan hen besteed.

Naar eigen zeggen tweette Francken uit bezorgdheid, omdat 10 bokshandschoenen het ‘draagvlak’ bij de bevolking voor asielzoekers zou ondermijnen. Maar het enige draagvlak dat Francken vandaag gecreëerd heeft is net het omgekeerde. Want wat nu onder zijn eigen post op Facebook verschijnt, is immers van hetzelfde allooi als de online haatdragende bagger eerder deze week. En dan is er maar 1 vraag: waarom sta je ‘s morgens op als politicus en als mens - een invloedrijke bovendien - en beslis je om dat toch te doen, na zo’n week? Goed wetende dat je zo opnieuw de bagger zaait die we met zijn allen net hadden veroordeeld, en dat over de partijgrenzen heen. Serieus, Theo, leg mij dat eens uit, aub. Gebruik Twitter maar, geen probleem.

Want Franckens kijk en de mijne over hoe we met migratie (moeten) omgaan kan dan wel verschillen, maar eerst en vooral zijn we mens. Donderdag, in het parlement, werden de eerste stappen ondernomen om actie te ondernemen tegen zulke mensonterende posts. Welke tools heeft een overheid om dat aan te pakken, rekening houdende met ieders vrijheid? Dat is de opdracht die het parlement gaf. Eindelijk, dacht ik. Vandaag, nog geen 3 dagen later, is de enige vaststelling dat we terug bij af zijn.

Op Twitter zijn Francken en ik niet altijd de beste vriendjes en vaak is het op de scherp van de snede. Maar ik respecteer zijn dossierkennis, en ben altijd bereid op niveau én inhoud te discussiëren. Mijn ervaring is dat voor hem hetzelfde geldt als we een Twitter-discussie voeren. En dat is ook de manier waarop ik - als nieuwbakken parlementslid - aan politiek wil doen. Op basis van inhoud en op basis van feiten. Ook op sociale media.

Tot slot nog dit: “Nooit mag ongenoegen over beleid zich omzetten in wrok tegen mensen” is de vaste lijn van N-VA tegenwoordig. Zo’n lijn kan ik alleen maar toejuichen. Omdat het bovenal een ‘menselijke’ lijn is en politieke belangen in zulke gevallen altijd op de tweede plaats komen. Helaas is hier - en nog maar eens - exact het omgekeerde gebeurd. Uit het verleden moet je lessen trekken, is mij altijd gezegd. Maar als dat zelfs amper 3 dagen na De Panne niet mogelijk is, dan zijn we héél ver van huis. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234