Dinsdag 09/03/2021

InterviewJoyce de Bats

Documentairemaakster Joyce de Badts: ‘Het beroepsverbod voor de nertsenkwekerijen is hard’

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Nederland moesten nertsenfokkerijen op bevel van de overheid gesloten worden. De Belgische Joyce de Badts (39) maakte er een documentaire over voor DOCS, de nieuwe podcast van NPO Radio 1. 

Hoe kwam u op het idee om een radiodocumentaire te maken over dit onderwerp?

“Ik groeide op in een familie van nertsenhouders. Mijn vader had zelf een nertsenfarm, net zoals mijn grootvader. Tien jaar geleden kwam er een verbod op de nertsenkweek. Tegen 2024 moesten alle fokkerijen ophouden. Op een gegeven ogenblik werd het beroep dus plots als onethisch beschouwd, en bij wet verboden. Normaal stopt een bedrijf uit economische overwegingen, hier werd het verboden. Terwijl het ooit wel een respectabel beroep was.”

Hoe kijkt u zelf aan tegen dat verbod?

“Dat is een moeilijke vraag. Enerzijds vind ik het zelf wel goed dat het niet meer bestaat. Pelsdierhouderij kun je in deze tijd niet meer verantwoorden. Tegelijk kan ik me niet van de indruk ontdoen dat de overheid het verbod anders had kunnen aanpakken. Het is zoals met vliegen. Iedereen weet dat het beter zou zijn voor het milieu als er minder wordt gevlogen. Maar achter die vliegtuigmaatschappijen zitten wel mensen. Ik vind dat een bijzonder aspect: hoe je als maatschappij voor een hoger doel mensen raakt die in wezen niks verkeerd doen.”

De komst van corona maakte dat het verbod vervroegd werd doorgevoerd?

“Door de coronacrisis verdween de laatste nerts in december 2020 al uit Nederland. Normaal had de termijn veel langer gelopen zodat de mensen hun investering terug konden verdienen. Maar de prijzen van de pelsen waren al lang ineen gestuikt. En dan kwam corona er bovenop. Toen het duidelijk werd dat nertsen extra gevoelig zijn voor het virus kwam alles in een stroomversnelling.”

Hoe keken die nertsenkwekers zelf naar dat verbod?

“Er was onbegrip, ook al omdat de vergoedingen achterwege bleven. Tegelijk krijg je te horen dat je beroep niet deugt, dat is hard. Natuurlijk is het verhaal ook niet zwart-wit, de nertsenfokkers hebben hun bedrijven nog uitgebreid terwijl er al gesproken werd over een verbod. Het is opvallend hoe sommige tradities ingehaald worden door de tijd en hoe vreemd dat is voor de mensen die dat niet zien aankomen. 

“Een nertsenkweker die er eerder mee gestopt was, vertelde me dat ze een grote last van haar schouders voelde vallen. Ze was heel blij dat ze er vanaf was, maar wilde ook wel loyaal blijven tegenover haar vroegere collega’s. Ze was nog steeds een voorstander van bont en bleef het zelf ook dragen.” 

Hielp uw voorgeschiedenis om toegang te krijgen tot de nertsenfokkers?

“Het is een kleine en gesloten wereld. Met de pers wordt niet graag gesproken, want die zijn tegen bont. De connectie gaf me als documentairemaker een ingang. Tegelijk heb ik ook wel meermaals met mezelf geworsteld. Ik wilde niemand afschrikken en in het begin stapte ik gewoon mee in hun verhaal. Pas na verloop van tijd kon ik met iets meer afstand en vrijheid mijn vragen stellen. Een jaar lang heb ik opnames gemaakt, tot aan de laatste nerts. 

“Van de kwekers zelf heb ik veel positieve reacties gekregen. Die vonden het fijn dat ze eens hun verhaal mochten doen zonder oordeel. Maar ook van mensen die faliekant tegen bont zijn. Die vonden het goed dat ze de fokkers eens op een andere manier leerden kennen.”

Joyce de Badts Beeld RV
Joyce de BadtsBeeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234