Zaterdag 03/12/2022
Bart Schols in 'De afspraak' met gast Younnes Delefortrie. Beeld vrt
Bart Schols in 'De afspraak' met gast Younnes Delefortrie.Beeld vrt

Column

Dit was goede televisie. Ik zie het probleem niet

Oud-reclameman Guillaume Van der Stighelen en mediastrateeg Jan Callebaut kruipen om beurten op vrijdag in hun pen.

Guillaume Van der Stighelen

Als men mij iets wil wijsmaken, over de vaderlandse politiek bijvoorbeeld, dan heb ik daar graag iemand als Rik Van Cauwelaert bij, om er de onjuistheden uit te filteren. Of Jef Lambrecht, als het over het conflict in het Midden-Oosten gaat. Maar als een knaap met recente baardgroei komt vertellen over zijn belevenissen als Syrië-strijder, nee, daar heb ik geen begeleiding voor nodig. Dat wil ik ongefilterd horen. Niet om te weten wat er in de Koran staat en wat er tussen Assad en Poetin speelt. Maar om te weten hoe zo'n jongen dat verhaal van IS doet kloppen in zijn hoofd. Dus laat ik de onenigheden tussen redacties en hoofdredacteurs voor wat ze zijn en bekijk het gesprek, zoals iedereen, op het internet. Op het door geen enkele overheid gecontroleerde kanaal YouTube.

De knaap doet zijn verhaal. Geholpen door de gastheer, die net die vragen stelt die ik mij ook stel. Wat bezielt een jongmens om zijn eerste kind naar Osama Bin Laden te noemen? Vindt hij het goed dat er onschuldigen voor de camera worden onthoofd in naam van zijn god? Het antwoord wijkt niet af van wat zijn strijdmakkers in andere interviews vertellen: wij Westerlingen zijn het slachtoffer van Amerikaanse propaganda, die alleen de slechte dingen toont. De goede zaken komen niet aan bod. Hij zegt het met meelij in zijn ogen. Hij vindt het erg voor ons, onwetenden.

Of hij het onthoofden goedkeurt? Hij geeft daarop een antwoord dat we ook weleens in andere geloofskringen hebben gehoord: je moet zoiets in zijn context zien. Bij oorlog hoort propaganda. Of hij beseft dat hij zijn kind heeft genoemd naar de man achter een aanslag die duizenden mensen het leven heeft gekost?

Guillaume Van der Stighelen. Beeld Karoly Effenberger
Guillaume Van der Stighelen.Beeld Karoly Effenberger

"Nooit werd aangetoond dat Osama de opdracht gaf tot deze aanslag." "Hij heeft tien miljard van zijn persoonlijk kapitaal in de oorlog tegen de Russen gestopt, we moeten hem dankbaar zijn." Zinnen uit de wervingsbrochure van IS. Niets nieuws.

De gastheer is, gelukkig voor mij, verstandig genoeg om er niet tussen te komen en te gaan strijden. Alsof zo'n knaap zijn Waarheid in vraag gaat stellen. "Shit ja, goede, kritische vraag. U hebt gelijk. Dat kalifaat, dat is misschien toch niet zo'n goed idee. Ik verander morgen de naam van mijn baby. Hebben ze bij mij ook gedaan." Nee, de jongeman mag doorgaan en dat is precies wat ik wil horen. Hoe zo iemand het allemaal doet kloppen in zijn hoofd: Wij zijn de gemanipuleerden en verkeren in het duister. Hij heeft het licht gezien. Zo lopen er wel meer rond. Bang maakt het mij niet meer. Hij geeft geen hand aan vrouwen. Iets wat mij in tijden van dreigende griep eerder geruststelt. Nee. Ik volg NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en het 'college van hoofdredacteuren' van de VRT niet. En ook alle andere commentaren die vinden dat weerwerk ontbrak. Dit is goede televisie. Ik zie het probleem niet.

Of het moest zijn dat de jongen er zo gewoon uitziet. Zo "van bij ons". Hetzelfde verhaal komend uit de mond van een vervaarlijk ogend en in gebroken Vlaams vloekend individu uit Molenbeek zou natuurlijk een stuk makkelijker zijn om naar te kijken. Want 'gekaderd'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234