Vrijdag 20/05/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dit virus lacht zich te pletter met een tegenstand die zich zonder verstand wapent

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Het debat over de scholen in tijden van coronapieken verloopt gepolariseerd. Alsof er maar twee posities mogelijk zijn: open scholen en gesloten. Dat is jammer. Het wordt dan een kwestie van koppig de eigen politieke wil doordrijven.

De keuze van de Vlaamse (en federale) regering om in het beheer van de coronacrisis prioriteit te geven aan het openhouden van de scholen (en van de bedrijven) is op zich verstandig. Scholen sluiten leidt tot leerachterstand die ook nog eens ongelijk verdeeld wordt. Op de achtergrond speelt ook een prozaïscher argument: scholen dienen open te blijven om werkende ouders te ontlasten van kinderopvang.

Maar goed: scholen openhouden is dus te verdedigen. Ook in landen die alweer strenger zijn in de lockdownleer, zoals Ierland, blijven scholen grotendeels open. Juist Ierland toont wel wat de gevolgen kunnen zijn van die keuze: een zo goed als algemene stillegging van de rest van het openbare leven.

Zijn wij hier bereid die verregaande consequentie te aanvaarden? De vraag wordt met de dag pertinenter, nu, uit nood, de teststrategie overboord gegooid wordt, waardoor de opsporing van besmettingsbronnen nóg moeilijker wordt en ziekenhuizen almaar dichter tegen hun limiet schuren. De vraag is ook pertinent in een land waar de kwestie of een restaurant na 8 uur al dan niet alcohol mag meegeven bij een afhaalmaaltijd voorwerp is van nationaal debat. Kritiek op het beleid is terecht, maar misschien moeten ook wij allen maar eens hoofd- van bijzaak beginnen onderscheiden.

Hier loopt de verdediging van de volledig open scholen op zijn limieten. Men wil niet alleen de scholen zo normaal mogelijk laten functioneren, men wil ook de risico’s daarvan verdoezelen. De wetenschap is er niet uit, maar de empirie is helder: sinds september gaat het aantal besmettingen bij de jeugd op schoolgaande leeftijd pijlsnel de hoogte in. Dat besef zou tot meer voorzichtigheid mogen aanmanen. En tot een eerlijke communicatie over waarom cafés en restaurants dicht moeten.

Nu gebeurt geen van beide. Nog altijd gaat het openhouden van de scholen niet gepaard met de maximaal mogelijke voorzorg, hoe kranig de scholen individueel ook hun best doen. Tegenover directeurs, leerkrachten en ouders met zorgen over steeds meer uitvallende collega’s en leerlingen stelt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) enkel theatrale oorlogsretoriek: niet plooien, doorgaan. ‘Keep calm and carry on.’

De strijd tegen corona is weleens vaker vergeleken met een oorlog. Maar in deze ‘oorlog’ vecht je niet tegen een gelijkaardig leger. Dit virus lacht zich te pletter met een tegenstand die zich met moed maar zonder verstand wapent. Zoals in die ene klassieke scène uit Indiana Jones waarin de protagonist een vervaarlijk met een zwaard zwaaiende tegenstrever met een simpel pistoolschot te grazen neemt.

In deze strijd is het coronavirus – helaas – Indiana Jones.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234