Donderdag 30/03/2023

Lezersbrieven

Dit vindt u van deze verkiezingen: ‘Rechtser en harder’ versus ‘ondemocratisch cordon’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

We vroegen uw mening, u reageerde massaal. Hieronder een eerste greep uit de lezersbrieven die op verkiezingszondag binnenliepen.

Lezersbrieven

U mag uw mening nog steeds delen via deze link.

Donker kantje

Vlaanderen heeft altijd al een donker kantje gehad. Dat dit nu zo fors naar boven komt had niemand zien aankomen maar ook dit biedt positieve uitzichten. De vorige Vlaamse coalitie aangevuld met een groene verfrissing zou een interessant toekomstperspectief kunnen openen.

Michel Flamme, Sint-Martens-Latem

Als, dan

Als het antidemocratische cordon sanitaire nu niet overboord wordt gegooid, stem ik volgende keer ook Vlaams Belang (en met mij nog vele anderen, zoals ik hoor).

Hedwig Despiegelaere, Ekeren

En klimaat?

Het is een schande dat klimaat niet als prioriteit wordt gezien terwijl dat probleem veel dringender opgelost moet worden dan problemen als migratie of het begrotingstekort.

Arent De Wit, Keerbergen

Cordon sanitaire

Het cordon sanitaire is per definitie ondemocratisch. Migratie speelt wel degelijk een grote rol in de keuze van de mensen. Traditionele partijen hebben afgedaan wegens totaal ongeloofwaardig en vanwege hun ‘pensée unique’.

België is een onbestuurbaar institutioneel kluwen. Dus ofwel confederalisme ofwel de totale chaos die afstevent op separatisme.

Erik Crombez, Zandhoven

Nijlgans

Halverwege een fietstocht langs de Dender stond een groepje mensen, de telefoon in de aanslag. Ze stonden in te zoomen op een bijzonder mooi eendenpaar met jongen. Het was een Nijlgans: Roze poten, vleugels met een groenglanzende spiegel tussen het zwart, een paarse glans op de buik. De vogel komt uit Afrika. Hij is bijzonder aantrekkelijk.

Blijkbaar houden Vlamingen van exotisch als het ver van hun bed blijft. Op vakantie in Turkije zijn de Turken lief, de Polen mogen in Vlaanderen aan de huizen pleisteren als ze nadien terug naar Warschau gaan, zwarte kindjes met hun mooie krullenbol zijn zo snoezig maar we nodigen ze niet uit op verjaardagsfeestjes, de Syrische groenteboer heeft lekkere olijven maar hij blijft spijtig genoeg een moslim en een Albanese als poetsvrouw laat geen stofje liggen maar als buur hebben we haar toch liever niet.

We moeten nu stilaan bekennen dat wij een racistisch volkje zijn. In mijn straat stemde dus meer dan een op de drie ultrarechts. Er woont welgeteld één gezin van Chinese afkomst.

Zij moeten zich nu wel bijzonder in hun sas voelen.

Ik ben een Vlaming uit de ultrarechtse Denderstreek. Je kan er de Nijlgans spotten.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Morituri, te salutant

Morituri, te salutant; zij die gaan sterven, groeten u. Dit moet zowat het gevoel geweest zijn bij de N-VA’ers bij het binnenkomen van de eerste verkiezingsuitslagen. Nochtans, zonder het bruine hemd aan te trekken, konden zij moeilijker nog meer opschuiven naar de thema’s van het Vlaams Belang inzake asiel en migratie. Gevreesd mag worden dat zij deze partij nog verder zullen kopiëren.

Alleen voor het Vlaams Belang en de PVDA, de tegenpolen, kunnen deze verkiezingen echt een zegegevoel meebrengen. De PVDA haalt de kiesdrempel en heeft uitzicht op belangrijke subsidies. Hopelijk kan zij de rol van de bewaker van sociale welvaart, die de sp.a verwaarloosde, opnemen. De sclerose bij de drie traditionele partijen zet zich verder. Rust roest.

De Vlaamse samenleving zal een stuk rechtser en harder worden. Verontrustend te moeten vaststellen dat er een Vlaamse grondstroom aanwezig is die bereid is om de moeizame bevochte welvaartsstaat moedwillig en hardvochtig te vernietigen.

Roger Vyverman, Ninove

Aan onze kleinkinderen

Liefste kleinkinderen. Jullie opa’s, oma’s, mama’s en papa’s hebben gisteren jullie vrolijke toekomst koelbloedig weggestemd. Verhoog de dijken, sluit de grenzen en, vooral, wapen je voor een bittere toekomst. Maar word alsjeblieft niet zo cynisch en egoïstisch als jullie voorgaande generaties geworden zijn. En nee, jullie hoeven het ons niet te vergeven, want wij wisten wat we deden. Met genegen groeten,

Stefaan Reel, Ranst

Belgische friet

De Vlaming heeft zijn gele frieten bruin-zwart gebakken. N-VA kon de ‘groene belastingtsunami’ vermijden, maar veroorzaakte een zwarte golf in de plaats. De verruwende retoriek en het geflipflop van N-VA verlaagde voor hun kiespubliek de drempel van de overstap naar Vlaams Belang. Denk aan de campagne over het migratiepact die offline werd gehaald en de bochten in het rekeningrijden, de pensioenleeftijd, het aanmeldsysteem in het onderwijs...

Tegelijk zorgt Vlaams Belang ervoor dat er geen Vlaamse coalitie mogelijk is zonder N-VA. Het zal moeilijk worden om de Bourgondische coalitie van Antwerpen naar het Vlaams Parlement te tillen. Ook centrumpartij CD&V zal men mee in bad moeten trekken. De vraag is of Bart De Wever zijn burgemeesterspost zal opofferen voor deze oncomfortabele coalitie. Het is niet uitgesloten dat Hilde Crevits onze eerste vrouwelijke minister-president wordt.

De federale coalitie zal een andere paar mouwen worden. De bereidheid van Franstalige partijen om met N-VA samen te werken is zeer klein. De kans is groot dat Franstalige partijen op zoek zullen gaan naar een Vlaamse MR, die mogelijk ook de premier zal leveren. Kanshebbers zijn CD&V en sp.a. CD&V zal dan haar rechtergelaat moeten bovenhalen, al kan een linkse Beke het vertrouwen winnen.

Lode Haest, Brecht

Enkel eigen belang

Groen ging finaal doorbreken. De scholieren kwamen maanden op straat. Maar, Vlaanderen is het gewest van de oude en minder oude domoor, die enkel zijn eigen belang voor ogen heeft en daarvoor wordt bediend door dezelfde domoren die ze verkiezen. Vlaanderen staat zo ver van mijn bed als Servië.

Michel Van Camp, Sint-Truiden

Giftige mannenwereld

De verkiezingsuitslag is intriest en ik ben onnoemelijk ontgoocheld. Wat bezielt de mensen toch? Het lijkt, echt waar, alsof de zure, kwaaie, giftige, gevaarlijke, impulsieve mannenwereld het blijft winnen en ons allemaal naar de vaantjes wil.

Piki Verschueren, Werken/Kortemark

‘Belangrijk signaal’

Het voelt niet goed om deel uit te maken van het Vlaamse volk, dat egoïsme, racisme en kortzichtigheid hoger in het vaandel draagt dan solidariteit, openheid, visie en dialoog. Het voelt slecht om omringd te zijn door zoveel mensen van wie je de waarden niet deelt.

Ik heb geen zin om straks weer de analyses te lezen waarbij gesteld wordt dat de mensen enkel bang zijn, niet allemaal racisten, dat het proteststemmers zijn en geen slechte mensen, dat we moeten oppassen ze niet voor het hoofd te stoten, want dat ze toch wel een belangrijk signaal geven.

Ik heb geen zin om de medeaanstokers van dit verhaal te horen uitleggen dat ze er niets mee te maken hebben, dat het de anderen waren, dat ze dit niet verwacht hadden, dat hun critici er al helemaal niets van begrijpen, dat ze het signaal begrepen hebben en hun best zullen doen.

Bart Henneman, Brasschaat

Het origineel achterna

De schuld van de winst van het Vlaams Belang ligt volledig bij de N-VA. Als je het origineel naloopt, verlies je altijd. De ranzigheid van Francken en het belachelijk gedoe rond het Marrakech-pact heeft hen de doodsteek gegeven. En het beleid dat de armere mensen nog veel armer heeft gemaakt, helpt om die mensen te doen geloven dat het allemaal de schuld is van de vreemdelingen enz. Bedroevend.

Roger Van de Sompel, Oosterzele

Kiezers juist geïnformeerd?

Misschien moeten we, als alles is bezonken, ook eens gaan nadenken over de rol van de media. In welke mate hebben de media een rol in het tot stand komen van een zwarte zondag? Hiermee wil ik de verantwoordelijkheid niet bij de media leggen, het zijn nog altijd de mensen die hun stem uitbrengen die verantwoordelijk zijn voor deze verkiezingsuitslag. De vraag is wel of de kiezers voldoende en juist zijn geïnformeerd. Zijn ze niet te hard ‘opgestookt’ door toch maar weer eens een debat dat enkel maar ‘goed’ is als er een straffe quote valt? Moet men niet op een andere manier gaan berichten?

Een voorbeeld: de allerlaatste uitzending van Terzake was een ‘debat’ tussen Tom Van Grieken en Theo Francken over het thema migratie. Uiteindelijk is dat niet echt een debat geweest. Op voorhand weet men als kijker al wat de standpunten zijn en dat het gewoon weer een kwestie is van wie het hardst gaat roepen.

Waarom kan er geen uitzending gemaakt worden waarbij men de mensen eens zegt waar het op staat: ja, er zijn hier migranten/vluchtelingen, en ja die zullen hier blijven wonen. Hoe kunnen we daar als maatschappij mee omgaan, hoe kunnen wij een bijdrage leveren om die mensen te integreren, en wat kunnen wij van hen leren om de maatschappij te verrijken. Waarom komen die mensen naar hier? Is onze levensstijl misschien de oorzaak dat ze in hun thuisland niet kunnen overleven?

Laat daartoe ook eens andere mensen aan het woord dan politici – hun riedeltje kennen we ondertussen toch, niet? Mensen vanuit het werkveld die pertinente antwoorden kunnen geven en even pertinente vragen kunnen stellen. Ik denk dat zo’n gesprek veel meer informatie oplevert. Bovendien zal dat informatie zijn waar mensen misschien eens over gaan nadenken en er iets mee gaan doen. Misschien, heel misschien, kunnen we op die manier een bijdrage leveren om onze maatschappij - en bij uitbreiding deze aardkloot - toch weer wat aangenamer te maken.

Koen Baeten, Geel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234