Donderdag 23/09/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dit verhaal is groter dan het politieke lot van Sihame El Kaouakibi

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Minstens twee verhalen komen samen in de stilaan onvermijdelijke neergang van ondernemer en politica Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Het eerste is dat van mogelijk geknoei in de boekhouding van Let’s Go Urban, de dansorganisatie waarmee El Kaouakibi faam verwierf. Het is aan het gerecht om te oordelen of ze aan de juiste kant bleef van de grens tussen verschoonbaar amateurisme en strafbaar misbruik van publieke middelen.

Het tweede verhaal gaat over kansen. Het is een verhaal dat zich lastiger in wetten en normen laat vatten. Maar de uiteindelijke impact zou weleens groter kunnen zijn dan die van dat eerste verhaal. Als boegbeeld van emancipatie en gelijke kansen blijkt mevrouw El Kaouakibi er nooit een punt van gemaakt te hebben om zelf meer mogelijkheden te eisen en te krijgen dan de ander. Dat wringt. Het is die wonde die nu open komt te liggen.

Collega’s in het jeugdwerk verbijten niet langer de frustratie over het contrast tussen het immer structurele gebrek aan middelen waarmee zij zelf dagelijks geconfronteerd worden en de ruime aandacht en ondersteuning die El Kaouakibi voor zichzelf en haar organisaties weet los te krijgen. Dat radicaal-rechts grijnzend op het balkon toekijkt op de desintegratie van dit integratiesprookje nemen ze op de koop toe.

Die frustratie krijgt een politiek verlengstuk nu blijkt dat Open Vld, onder het voorzitterschap van Gwendolyn Rutten en met instemming van nogal wat partijkopstukken, ook de politieke lancering van Sihame El Kaouakibi financieel ruimhartig ondersteund heeft. Voor zover we kunnen nagaan, is er met die operatie niets wettelijk mis. De klap bij de vele onbezoldigde basismilitanten is er niet minder om. Niet alleen hebben ze moeten slikken dat zij-instromers meteen de mooiste plek krijgen, nu blijkt dat die plek ook nog eens flink gesubsidieerd wordt. Een mens zou voor minder zijn partijkaart aan de vogels voederen.

Gesubsidieerd. Het woord is juist gekozen, want op het einde van de dag is partijgeld overheidsgeld. Ons geld. Om privé-inmenging en mogelijke corruptie – denk aan Agusta – te vermijden, heeft België ervoor gekozen het politieke partijsysteem volledig met overheidssteun te financieren. Een legitieme keuze, maar in het Belgische geval wel een dure keuze, zeker als je alle koterijen en nevenstromen in de financiering meetelt. Vreemd genoeg blijft versobering buiten beeld bij alle ideetjes over politieke vernieuwing.

De kwestie-El Kaouakibi wijst op een nog dieper liggend probleem. Dat partijen vrijelijk de geldkraan van hun eigen werking mogen bedienen, geeft hen nog meer particratische macht over wie hen, maar uiteindelijk ons mag vertegenwoordigen. Dat gesloten systeem mag weleens in vraag gesteld worden. Maar dat is een verhaal dat het politieke lot van Sihame El Kaouakibi ruim overstijgt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234