Vrijdag 27/01/2023

Standpunt

Dit land is ons land

Militairen patrouilleren in de Brusselse metro. Beeld PHOTO_NEWS
Militairen patrouilleren in de Brusselse metro.Beeld PHOTO_NEWS

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Bart Eeckhout

Dit is het land waarvan de minister van Buitenlandse Zaken zegt dat vijf (?), zeven (?) of misschien wel tien (?) terreurverdachten gewapend in de hoofdstad ronddolen.

Dit is het land waarvan de minister van Buitenlandse Zaken zegt dat terroristen shoppingcentra viseren, maar niet de scholen.

Dit is het land waar in de hoofdstad ouders gevraagd wordt uit veiligheidsoverwegingen binnen de schoolmuren geen contact te hebben met hun kinderen.

Dit is het land waar scholen in de hoofdstad zwemlessen, bibliotheekbezoek en een grootoudermiddag moeten schrappen uit vrees voor terreurdreiging.

Dit is het land waar de Franstalige minister van Onderwijs aan de scholen met lekkende daken van haar bankroete scholennet laat weten dat ze graag safe rooms wil installeren ter beveiliging van de kinderen.

Dit is het land waar de minister van Binnenlandse Zaken pardoes bevestigt dat een aanslag verijdeld is, zonder ook maar enig spoor van formeel bewijs.

Dit is het land waar de overheid via bevriende media het gerucht communiceert dat een terreurnetwerk 'gedestabiliseerd' is door een politieactie die geen spoor van hoofdverdachten, explosieven of zelfs enig vuurwapen opleverde.

Dit is het land waar safehouses 'ontmanteld' worden zonder ze vervolgens te verzegelen voor forensisch of ander gerechtelijk onderzoek.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Dit is het land waar een liberaal fractieleider weerzinwekkende maar vrije meningen strafbaar wil maken.

Dit is het land waar een andere liberale partij ons verzoekt niet bang te zijn, maar zelf wel haar congres uit de hoofdstad delokaliseert, want je weet maar nooit.

Dit is het land waar een jongen met 'verdachte' Noord-Afrikaanse looks opgepakt wordt, zonder zelfs maar verhoord te worden.

Dit is het land waar een burgemeester roept dat een veroordeelde teruggekeerde Syriëstrijder met enkelband spoorloos verdwenen is, om er dan een uurtje later aan toe te voegen dat zijn politiediensten de man wel hebben opgepakt.

Dit is het land waar vakbonden de kans rieken om voor 'bange' buschauffeurs die toch naar de hoofdstad durven rijden een bibberpremie van 50 euro per dag te onderhandelen. Want dit land is dan misschien niet het centrum van het jihadisme, dit blijft wel het centrum van het gestructureerde eigenbelang.

Dit is het land waarvan The New York Times in zijn hoofdartikel op de voorpagina schrijft dat de "omvang van de lockdown van de hoofdstad (...) een diffuus gebrek aan coördinatie weerspiegelt".

Dit is het land waar je toch moet zwijgen omdat inderdaad nog altijd de kans bestaat dat hopelijk een verdachte opgepakt wordt en nog hopelijker niets ontploft.

Dit land is ons land. Want eigenlijk is dit vooral het land waarvan de bevolking met bewonderenswaardige moed en sereniteit reageert op het letterlijk angstaanjagende parcours dat sommige van haar leiders aan het rijden zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234