Zaterdag 11/07/2020

Opinie

Dit krijg je aan de supporter echt niet uitgelegd

Peter VandenbemptBeeld Wouter Van Vooren

Peter Vandenbempt is voetbalcommentator van Sporza Radio.

Wat zou er – denkt u – nóg erger kunnen zijn voor ons voetbal dan de financiële malversaties en de poging tot competitievervalsing die operatie Propere Handen aan het licht heeft gebracht? Misschien een vraag voor de ‘publieke opinie’ die dankzij de Rechtvaardige Rechter(s) van het Antwerpse hof van beroep eindelijk opnieuw gerust kan slapen. Na weken van nachtelijk gewoel over natuurlijk de enige vraag die ertoe doet in deze affaire : is onderzoeksrechter Raskin partijdig? 

Misschien moet de rechter een keer van achter zijn tafel naar de publieke tribune lopen en even informeren naar de échte bezorgdheid van de ‘publieke opinie’, in dezen dus de voetballiefhebber. Want het antwoord op de vraag hierboven is: dat het onderzoek crasht en iedereen van wie de schuld later tijdens een proces duidelijk aangetoond had kunnen worden, vrijuit gaat. 

Dat lijken een aantal mensen uit het voetbal die gisteren de vuist gebald hebben bij de overwinning van De Witte Rieder niet goed te beseffen. Dat totale straffeloosheid in dit dossier ons voetbal nog veel grotere schade zal toebrengen dan de affaire zelf. Dat zo’n afloop behalve het al wankele geloof van de burger in het gerecht ook het al evenzeer wankele geloof in het voetbalbestel (verder) zou kelderen. Dat krijg je aan de supporter, je belangrijkste klant, echt niet uitgelegd.

Dat dat niet de zorg is van advocaten of rechters, dat begrijp ik, maar dat verstandige mensen die graag beweren dat ze het zo goed menen met ons voetbal dáár niet bezorgd om zijn, dat snap ik niet. Het zit sowieso al in de genen van een supporter om (volstrekt subjectief) argwanend te zijn over het verloop van wedstrijden, de afloop van de competitie of beslissingen van de scheidsrechter. Zeker in het nadeel van zijn club. 

Alles is verdacht

Maar sinds het uitbarsten van de affaire kijkt hij anders naar het voetbal. De ene heeft zijn jarenlange vermoeden ‘dat het allemaal geregeld is’ bevestigd gezien en de andere is verbijsterd gaan twijfelen over wat er allemaal gebeurt en stelt zich nieuwe vragen bij het verloop van wedstrijden van zijn club uit het verleden. Alles is verdacht.

Het is de pijnlijke conclusie uit een voor mij ongeziene stroom aan reacties die ik de voorbije weken van voetballiefhebbers heb gekregen. Dus in plaats van journalisten die erover berichten te verketteren als doodgravers van het voetbal en denigrerend toe te bijten dat ze geen verstand hebben van de economische en juridische realiteit, kunnen ze maar beter mee hopen dat het onderzoek deze mortieraanval overleeft en de schuldigen gestraft worden. 

Dat is overigens enkel maar positief voor wie wel correct werkt. U denkt ondertussen dat die niet bestaan in het voetbal, maar er zijn er heel veel: clubleiders en makelaars. Neemt u dat nu maar van mij aan.

Heilige regels

Maar exit Joris Raskin dus. We leven nu eenmaal in een rechtstaat en de regels zijn heilig. Justitie moet de burger een rechtvaardige samenleving garanderen. De vraag is : wat is rechtvaardigheid precies? Procedurepleiters vinden dat recht is geschied wanneer hun cliënt vrijuit gaat als er in de loop van het onderzoek of proces ook maar de kleinste fout is gemaakt. Schuld of onschuld doen niet ter zake. Volgens de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégois moet je echt geen genie zijn om een procedurepleiter te zijn. Het wetboek goed lezen volstaat.

In mijn simpele logica worden (bewezen) schuldigen gestraft en als ze ontsnappen, is dat vooral onrechtvaardig. Ik meen overigens dat een onderzoeksrechter geen straffen uitspreekt maar wel een onpartijdige rechter die bekwaam genoeg is om een eventueel partijdig gevoerd onderzoek te ontmaskeren.

Joris Raskin heeft voor zover geweten niet bewust gemanipuleerd of onwettelijke handelingen gesteld of geknoeid met bewijsmateriaal. Hij is volgens sommige specialisten zelfs niet ‘dom’ geweest om de opdracht aan te nemen, het begon immers als een onderzoek naar witwaspraktijken door twee makelaars. Hooguit is Raskin te lang in de Licentiecommissie blijven zitten. Dat dat volstaat voor een rechter om hem te wraken, vind ik – als burger, niet als juridisch expert – onaanvaardbaar. En als dat later voor een andere rechter zelfs zou volstaan om het hele onderzoek te torpederen, dan blaas ik verslagen ‘The Last Post’.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234