Vrijdag 14/08/2020
Aya Sabi.Beeld DM

ColumnAya Sabi

Dit is geen uit de hand gelopen studentendoop. Dit is moord

Aya Sabi is auteur van de verhalenbundel Verkruimeld land. Ze schrijft vanaf nu tweewekelijks een column voor De Morgen.

Het afgelopen weekend was er veel ophef op sociale media door een artikel in Het Nieuwsblad dat de laatste uren van Sanda Dia beschreef. Sanda Dia was een eerstejaars ingenieursstudent aan de KU Leuven die op 4 december 2018 stierf ten gevolge van de wrede taferelen van de Reuzegommen, leden van een Leuvense studentenvereniging. De mannen zijn van rijke komaf en hebben geld, ze namen de beste advocaten in de arm en hun identiteit is nog tot op heden beschermd gebleven. Sterker nog: ze mochten blijven studeren aan dezelfde universiteit. Een taakstraf van dertig uur en een paper over dooprituelen schreven ze met dezelfde handen waarmee ze traag het leven uit Sanda Dia gemarteld hebben.

Anderhalf jaar later komen de feiten boven water. De KU Leuven beweert dat ze toen niet genoeg feiten hadden om de betrokkenen te schorsen. Sanda Dia zou gewoon geleefd hebben als dit niet was gebeurd. Hij had gewoon geleefd als ze hem vroeger naar het ziekenhuis hadden gebracht, als ze hem niet in een koude put hadden gelaten tot al zijn organen faalden. Hoeveel meer feiten zijn er nodig voor je deze mannen ten minste schorst tot de raadkamer een beslissing neemt? Neen, in plaats daarvan mogen ze gewoon verder studeren en houdt hun taakstraf in dat ze bijscholing moeten geven aan ‘probleemjongeren’? Hoe kan je met bloed aan je handen nog altijd beschouwd worden als iemand in een positie om probleemjongeren iets bij te brengen? Is je status en privilege onschendbaar zolang je wit bent, geld hebt en een invloedrijke familie?

Ik weet niet eens waarom ik hier een column over schrijf. Ik ben in de eerste plaats sprakeloos, de feiten hebben me misselijk gemaakt, maar vooral zijn er bepaalde dingen die vanzelfsprekend fout zijn, niet hoeven opgeschreven of naverteld te worden. Het is een verspilling van tijd en ruimte om dit woord voor woord op te schrijven. Hoe het zo oneerlijk is dat een jongen zo vroeg ging. En waarom? Was het de verveling? Was het machogedrag? Was het een alcoholprobleem? Machtsmisbruik? Groepsdrang? Was een jongen als Sanda Dia niet wit genoeg, niet elitair genoeg om de doop te halen, moest hij daarom grenzeloos afzien? Niets kan dit gedrag rechtvaardigen.

Dit is geen uit de hand gelopen studentendoop. Dit is moord. “Eigenlijk zijn wij een stel apen, hé, met dat dopen. Het is onmenselijk wat daar is gebeurd”, zou een van de leden in de meteen ontbonden WhatsApp-groep gezegd hebben: dat is wel heel erg kort door de bocht.

Heb je ooit een aap een andere aap dronken zien voeren? Sanda Dia moest zoveel alcohol drinken dat hij in een coma terechtkwam. De kranen op zijn kot werden hermetisch afgesloten zodat hij de volgende dag de dorst ten gevolge van zijn kater niet kon lessen. Hij moest visolie drinken. Zij hebben hun grote en kleine behoefte op hem gedaan. Hij moest een levende goudvis doorslikken, werd daarna in een put met ijskoud water gegooid terwijl hij al urenlang buiten bewustzijn was. Uiteindelijk hebben zijn organen het begeven. 

Dit doen apen niet bij elkaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234