Donderdag 02/02/2023

Opinie

Dit is een verhaal met groot potentieel, maar het beleid negeert het

 Een nacht in de Fuse in Brussel. Een kans voor de horeca om gouden zaken te doen. Beeld Bas Bogaerts
Een nacht in de Fuse in Brussel. Een kans voor de horeca om gouden zaken te doen.Beeld Bas Bogaerts

Peter Decuypere is oprichter van I Love Techno, marketingconsultant en auteur van Holy Trinity Events.

Peter Decuypere

"We hebben tachtig chauffeurs ingeschakeld, en daarmee kunnen we helemaal niet voldoen aan de vraag." Zo antwoordde een medewerker van Responsible Young Drivers me, toen ik vroeg of er wel een markt bestaat voor chauffeurs die feestvierders veilig thuisbrengen.

Het verborgen marktpotentieel van dat feestnachtvervoer is me al langer duidelijk. In de eindejaarsperiode krijgen Responsible Young Drivers een item in het nieuws. Mooi toch, om hun engagement van oud op nieuw jaarlijks voor het voetlicht te brengen? Of moeten eventmanagers als ik niet juist kwaad worden om dat goede nieuws? Kwaad op onze politici die elke nacht rustig liggen te ronken en zich kennelijk geen bal aantrekken van de feestvierders die week in weekend uit telkens in de kou blijven staan.

Peter Decuypere.  Beeld Tim De Backer
Peter Decuypere.Beeld Tim De Backer

De overbevraagde Responsible Young Drivers maken ons duidelijk dat er buiten die ene eindejaarsnacht helemaal geen service bestaat voor feestvierders. Ooit was er in België het innovatieve Uber, dat vraag en aanbod op elkaar afstemde. Maar de dure en soms onvindbare taxi's hebben hun (lobby)slag thuisgehaald, en zo stonden de nachtridders weer in de kou en konden de politici ook opnieuw mooi verder slapen.

Gouden nachten

Maar deze Responsible Young Drivers-case biedt vooral zicht op een veel ruimer verhaal: dat van de nachteconomie, met haar bruisende uitgaansleven, haar netwerk van restaurants, cafés, danceclubs, festiviteiten, mobiliteit etcetera. Een verhaal met groot potentieel (kijk alleen al maar naar onze succesvolle dance- en deejay-cultuur), maar jammer genoeg ook een blinde vlek voor het beleid. Of liever: het beleid faciliteert het nachtleven niet, maar maakt het door steeds meer en strengere regels steeds moeilijker.

Londen leert hoe het anders kan. De stad heeft de Night Time Economy in de armen gesloten en is op zoek naar een nachtburgemeester, om een correct evenwicht te zoeken tussen faciliteren en reguleren. Of neem Amsterdam, dat een aantal clubs vergunningen voor 24 uur heeft uitgereikt. Ik zeg niet dat er in België niets gebeurt. Zo verleent Gent een club als Kompass een vergunning, en heeft Antwerpen zijn fantastische 'pop-up'-A-Tower met zijn Klub Goud. En in Brussel houdt gayclub La Démence een paar keer per jaar een driedaagse. Homo's komen van heinde en ver en de in het weekend redelijk lege zakenhotels verkopen zo lang op voorhand uit. Hotels, taxi's en restaurants doen gouden zaken tijdens die La Démence-dagen en -nachten. Ze tonen een nachteconomie in volle bloei.

De nacht torst een overdreven negatief imago. Media kaarten terecht excessen aan maar zouden wat vaker de economische meerwaarde van de nacht onder de aandacht mogen brengen. Mijn gedacht: laten we de excessen aan banden leggen, maar stimuleer dan meteen ook het economische potentieel van de nacht.

Slapeloze nacht gewenst

We kunnen er een hele nacht over doorbomen, maar laat me hier volstaan met twee kleine voorstellen ter bevordering van de nachteconomie én veiligheid. Misschien wil de regering hotelbezoek ook voor gewone burgers fiscaal aantrekkelijker maken. Zo zullen feestvierders geneigd zijn om wat langer in de stad te blijven, en moeten ze niet meer naar huis. En zouden onze politici tenminste het nachtelijk taxivervoer toch niet wat ruimer van geest willen organiseren om aan de groeiende vraag te voldoen? Ook dat zal het comfort en de veiligheid vooruithelpen.

En nu ik toch bezig ben: laten we voor onze steden nachtburgemeesters rekruteren die zowel het welzijn van de burger voor ogen houden als goeddoen voor de (nacht-)economie.

Politici kunnen er eens over nadenken tijdens een slapeloze nacht. Hopelijk vergeten ze daarbij ook niet dat in die nacht veel creatieve mensen rondhangen, van wie de ideeën ook doorstromen naar de dag. Als ik hardwerkende politici één ding wil wensen voor 2017, dan wel een handvol slapeloze maar inspirerende nachten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234