Zaterdag 28/11/2020
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dit is een gevaarlijk moment in de strijd tegen het coronavirus

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Je zou het niet zo zeggen, met de vakantie die lonkt en de statistieken die een gunstige evolutie blijven tonen. Maar toch – en misschien wel juist daarom – is dit een gevaarlijk moment in de strijd tegen het coronavirus. Het idee dat een beetje je best doen ook al mooi is, sluipt de geesten binnen.

Dat dat zich voordoet bij burgers, na weken vrijheidsbeperking, is normaal. Het probleem is dat je de lankmoedigheid ook bij de beslissers in de regering merkt.

Vergelijk het met een bergrit in de Tour de France, die we in juli zo node gaan missen. Na de slopende coronaklim en de onzekere afdaling rijden we nu door het dal. De verleiding is groot om de teugels te vieren: het ergste is voorbij, toch? Wielerkenners weten dat juist in het dal vaak het verschil gemaakt wordt tussen winst en verlies, omdat dat de plek is waar je je moet voorbereiden op wat nog komen gaat. Wie dat verwaarloost, krijgt de klappen zodra het weer bergop gaat.

De houding van de Belgische regeringen in de coronastrijd vandaag is die van een renner die in het dal tussen twee bergen denkt dat het ergste nu wel voorbij is. Nog altijd schijnt niet door te dringen dat je in deze fase beter wat te voorzichtig bent dan dat je een nieuwe oplawaai riskeert als de cijfers weer gaan stijgen.

En dus weigert de Nationale Veiligheidsraad mondmaskerdracht op drukke plaatsen te verplichten. Het argument dat de cijfers zo gunstig zijn en dat zo’n verstrenging dus niet nodig is, klopt niet. Het is juist om de cijfers gunstig te houden en mensen van hun vrijheid te laten genieten dat je mondmaskers maar beter veralgemeent.

Zowat alle experts delen inmiddels dat advies, het winkelpersoneel vraagt erom, toch volgen de regeringen niet. Waarom? Omdat mondmaskers een nieuwe symbolische lading gekregen hebben. Niet langer zijn ze een teken van wantrouwige burgers, wel van een overheid die er op de piekmomenten onvoldoende in geslaagd is haar bevolking te beschermen. Om mondmaskers nu te gaan verplichten, zou de overheid inderdaad een flinke bocht moeten nemen, met excuses toe. Dat is blijkbaar te veel gevraagd.

Zoals het ook te veel gevraagd is, blijkbaar, om op federaal niveau een volwaardige onderzoekscommissie naar het coronabeleid in te stellen. Er kan gediscussieerd worden over de vraag hoe dramatisch de Belgische coronacijfers precies zijn of over de rol van ‘pech’ in die cijfers. Maar er kan onmogelijk gezegd worden dat België het ‘goed’ gedaan heeft.

Dan zou je in een welvarend land de ambitie verwachten om het de volgende keer wel goed te doen, om taboeloos lessen te trekken en verantwoordelijkheden te benoemen en om alle mogelijke maatregelen te treffen om herhaling te vermijden.

Niet dus. Eens te meer worden een beetje lessen trekken en een beetje maatregelen nemen voldoende geacht. Wat een ontgoocheling. Het dal blijft niet duren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234