Dinsdag 31/01/2023

Opinie

Dit had Jonathan Holslag wellicht niet verwacht

Een van Holslags vaststellingen is: vals nationalisme doet de Belgische economie meer kwaad dan goed. Beeld BELGA
Een van Holslags vaststellingen is: vals nationalisme doet de Belgische economie meer kwaad dan goed.Beeld BELGA

Matthew Archer is doctoraatsstudent ecologische antropologie aan Yale University. Momenteel verricht hij onderzoek aan het Graduate Institute in het Zwitserse Genève in het kader van het Fulbright Fellowship.

Matthew Archer

Dit artikel is een reactie op Lode Cossaers antwoord op een opiniestuk van professor Jonathan Holslag. Die sprak over het dubbelhartige nationalisme van de N-VA en haar verhouding met de vrije markteconomie.

Holslags originele artikel bevat twee duidelijke vaststellingen. Ten eerste: de mythe van de vrije markt is een gevaarlijk politiek werktuig in de discussie over wat het beste is voor de maatschappij. En ten tweede: vals nationalisme doet de Belgische economie meer kwaad dan goed.

De eerste observatie stoelt op jarenlang experimenteel onderzoek in Oost-Azië. Holslags beweringen zijn gebaseerd op bewijzen en zijn in lijn met algemeen aanvaarde en ondersteunde theorieën in de economische en politieke wetenschappen.

In zijn reactie roept Cossaer de politieke economie van Adam Smith in om een parallel te trekken tussen iemand die een brood koopt bij de lokale bakker en de Saoedi's die investeren in industriële infrastructuur in België.

Holslag waarschuwt dat Vlaanderen op zoek moet naar het heikele evenwicht tussen globalisering en lokale belangen. Cossaer bazelt verder over zijn bakker.

De tweede observatie van Holslag is gebaseerd op de botte, militaristische retoriek van N-VA, die, net als het Front National in Frankrijk en de Republikeinse partij in de VS, zich heeft vastgeklampt aan de recente terroristische dreiging om uitgaven aan de nationale defensie aan te moedigen. We moeten niet verder kijken dan het neoconservatisme in de tijd van Bush en Cheney om te zien hoe goed dat werkt.

Cossaer praat opnieuw over zijn bakker.

Matthew Archer. Beeld yale
Matthew Archer.Beeld yale

Het punt is natuurlijk dat Cossaer teruggrijpt naar politieke economie uit de achttiende eeuw om problemen uit de 21ste eeuw te verklaren. De sociale dynamiek tussen mezelf en mijn bakker doelbewust vermengen met de sociale dynamiek tussen Chinese en Europese centrale banken is politiek onverantwoord en intellectueel oneerlijk. Argumenteren dat een brood kopen door dezelfde lens geanalyseerd kan worden als een Saoedisch energiebedrijf dat de rechten koopt om een chemische fabriek in een Belgische haven uit te bouwen, is naïef en ideologisch gemotiveerd.

Cossaers fout is ten slotte dat hij handel (tussen landen onderling) en een uitwisseling (tussen mensen) verwart, en daarbij de verschillende niveaus negeert waarin markten onlosmakelijk ingebed zijn in de maatschappij. Hij zou Karl Polanyi moeten lezen, of misschien Vlaanderens eigen Erik Swyngedouw.

Grappig genoeg anticipeert Holslag in zijn artikel op een reactie als die van Cossaer. Hij schrijft dat "liberale ideologieën de klassiekers van de Chicago-school van binnen en van buiten kennen, maar vaak negeren dat de wereldeconomie in de verste verte niet strookt met de wereld van de Chicago-liberalen".

Wat hij wellicht niet verwachtte, was dat hij geconfronteerd zou worden met een liberale ideoloog die 200 jaar verder teruggaat dan de Chicago-liberalen, en die een sociale orde inroept die nog meer haaks staat op de realiteit van de moderne wereld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234