Zondag 05/02/2023
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Dit dieptreurige verhaal is de som van alle angsten van alle vaders, alle moeders

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van ‘De Morgen’.

Bart Eeckhout

Nieuws, het blijft een raar ding, ook voor wie er dagelijks mee werkt. Er is nieuws waarvan je weet dat het de geschiedenisboeken zal halen – neem de snelle ontwikkeling van coronavaccins. Er is nieuws dat telkens weer in golven opkomt en weer weggaat – neem de Palestijnse kwestie. En er is nieuws dat ‘kleiner’ lijkt, maar je toch aangrijpt en niet meer loslaat. Het bericht over het jonge meisje dat uit het leven stapte na een groepsverkrachting waarvan beelden ook nog eens op sociale media verspreid raakten, is zulk nieuws.

Er is zoveel dat je zou kunnen zeggen, er is zo weinig dat woorden kunnen veranderen. Het slachtoffer was nog een kind, dat nooit de kans kreeg om vrouw te worden. Je kunt enkel gissen hoe de schaamte over de publiciteit de pijn van de verkrachting nog overtroffen moet hebben. Hoe dat als een doodvonnis over haar jonge leven moet aangevoeld hebben – een vonnis dat ze uiteindelijk verkoos nog liever zelf te voltrekken.

Dit dieptreurige verhaal is de som van alle angsten van alle vaders, alle moeders. De ouders van het meisje blijven achter met zovele vragen waarop nooit meer een antwoord kan komen. Een deel van hun leven ligt in scherven op de grond, onherstelbaar. Nooit meer kunnen ze hun geliefde meisje vastpakken met de troostrijke woorden die elke vader of moeder tegen elke dochter of zoon zou zeggen: het komt wel goed.

Maar ook de verdachten, stuk voor stuk jonge mannen nog, zijn verliezers. Rechters zullen zich over hun bestraffing buigen, maar aan hun levenslange aandeel in de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een jong en onschuldig leven is geen ontsnappen meer.

Wie een stap achteruit zet en naar het hele plaatje kijkt, ziet meer verontrustende signalen. Het ‘dark number’ in dit soort dossiers van online seksuele uitbuiting is hoog, klinkt het bij Child Focus. Juist omdat de slachtoffers vaak zwijgen, uit schaamte. Ook voor aanranding en verkrachting zelf gaan politie en gerecht uit van een realiteit met een zeer groot aantal onbekende gevallen, die nooit onderzocht worden omdat de slachtoffers aarzelen over aangifte.

Om zinvolle lessen te trekken uit wat hier gebeurde, is het nieuws nog te rauw. Vast lijkt wel te staan dat onze samenleving niet goed omgaat met seksueel geweld. Dat is, helaas, géén nieuws.

De strijd tegen seksueel geweld gaat niet alleen over rechtspraak en repressie. Het is ook een kwestie van jonge mensen, thuis en op school, bewust te maken van wat seksuele beleving echt is. “Een condoom over een banaan trekken is geen seksuele opvoeding”, schrijft de ervaringsdeskundige Lore Baeten in deze krant. Het moet ook gaan, zo stelt ze terecht, “over toestemming, over de gevolgen van mentaal en fysiek misbruik, over aangifte doen, over nazorg en over hoe je een slachtoffer in jouw omgeving kan steunen”.

Dat doen, dat eindelijk eens goed willen doen, zou al een mooi begin zijn.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234