Donderdag 02/02/2023
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Satire

Dimitri Bontinck wordt Vlaams Bouwmeester

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Tim F. Van der Mensbrugghe

Radicalisering dreigt vooral bij gematigde CD&V'ers

Maandag 2 februari

Alles wat we denken te weten over geradicaliseerde christendemocraten, berust op stereotiepe aannames. "Hoe beter een CD&V'er geïntegreerd is, hoe sterker hij de maatschappelijke consensus afwijst", stelt de Nederlandse onderzoekster Marion van San. Zij voerde op café lange gesprekken met allerlei mensen en trekt daar enkele belangwekkende conclusies uit.

Vooral christendemocraten die behoren tot de middenklasse keren zich af van de samenleving. "Het gevaar schuilt achter keurig onderhouden voortuintjes en onopvallende gevels", waarschuwt Van San. "Laat je niet misleiden door het sullige brilletje en de beminnelijke glimlach."

Hoe meer politieke mandaten CD&V'ers opstapelen, hoe sneller ze hun heil zoeken in een deviante groepsidentiteit. "In het huidige politieke klimaat is polarisering top, maar geradicaliseerde CD&V'ers kiezen in extreme mate voor mossel noch vis", legt Van San uit. "Een kwaadaardige, ongelukkig geformuleerde mailcampagne leggen ze uit als een goed bedoelde, ludieke actie. Wat enerzijds niet in het regeerakkoord staat, staat er anderzijds wél in."

Volgens Van San moeten we niet de illusie koesteren dat christendemocraten zullen deradicaliseren door ze méér te discrimineren, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en daarbuiten. "Al sluit mijn visie niet uit dat het een goede zaak is om christenen te vervolgen en in de kansarmoede te duwen", meent de sociologe.

De politie roept leerkrachten op om jongeren te verklikken wanneer zij op Facebook radicale christendemocratische standpunten verkondigen. Een geradicaliseerde CD&V'er is makkelijk te herkennen. Hoe radicaler hij uit de hoek komt, hoe meer hij klinkt als een besluiteloze socialist.

Burgers bezorgd over opwarming angstklimaat

Dinsdag 3 februari

Steeds meer Vlamingen zijn bang voor de verandering van het angstklimaat. "Ik kan niet slapen als ik denk aan de opwarming van het angstklimaat. Tot voor kort was ik af en toe bang voor een aanslag, maar nu krijg ik al een paniekaanval uit vrees dat ik schrik zal krijgen voor een aanval met granaten en schietgeweren", zegt Frieda Vandekerckvoorde uit Laarne. "Op zich vind ik vuurgevechten best spannend, maar van het angstklimaat dat errond hangt, krijg ik het benauwd."

Enkele BV's willen de overheid via de rechter dwingen om maatregelen te nemen tegen de opwarming van het angstklimaat. Vanzelfsprekend is dat echter niet, want het angstklimaat vormt geen eenduidige bevoegdheid. Verscheidene federale en regionale ministerkabinetten hebben een vinger in de pap te brokken.

"Omdat het angstklimaat toch ook een beetje behoort tot het leefmilieu, voel ik me wel geroepen om er iets over te zeggen", offert Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zich op. "Welnu, betreffende het angstklimaat moeten we rekening houden met de politieke en maatschappelijke realiteit. Maatschappelijk gezien is het dus niet raadzaam de opwarming van het angstklimaat af te remmen als daar politieke nadelen aan verbonden zijn."

Eén van de nadelen van de bestrijding van het angstklimaat is dat de profilering in het gedrang komt. "Wij willen de opwarming van het angstklimaat niet ontkennen, daar bestaat ondertussen een consensus over. Wel stellen wij er ons vragen bij dat bepaalde partijen politiek garen proberen te spinnen bij het aanwakkeren van de angst voor de opwarming van het angstklimaat", zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen).

Dimitri Bontinck wordt Vlaams Bouwmeester

Woensdag 4 februari

De regering-Bourgeois heeft opnieuw een fantast met een opvliegend karakter en bedenkelijke connecties aangesteld als Vlaams Bouwmeester. Zijn naam luidt deze keer niet Peter Swinnen, maar Dimitri Bontinck. "Los daarvan verandert er niets en verwachten we dezelfde miserie", voorspelt minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Waarnemers zijn het erover eens dat Bontinck het ideale profiel heeft voor het Vlaams Bouwmeesterschap. "Net als Swinnen doet hij zich anders voor dan hij is, zodat je je gemakkelijk in hem kunt vergissen", beseft Bourgeois. "Hij kan zich aan geen enkel decreet houden en volgt niemands aanbevelingen op. Als hij zijn zin niet krijgt, zal hij verbaal agressief worden. Er valt met Dimitri als Vlaams Bouwmeester niets aan te vangen, en dat vinden wij prima. You're gonna hear from him, sweetie!"

Voor Bontinck pleit dat hij veel fantasie heeft. "De man schudt spontaan de zotste verhalen uit zijn mouw. Daar spreekt visie uit", vindt Bourgeois. "Hij is terecht erg tevreden met zichzelf. Dat hij ook over zaken waar hij niets van afweet het hoge woord voert, maakt hem uitermate geschikt voor de functie van Vlaams Bouwmeester."

De Vlaamse regering verwacht vuurwerk van haar nieuwe Bouwmeester. "In het begin zal Dimitri hulpvaardig en volgzaam zijn, maar daarna zal onze relatie met hem verzuren, waarop hij in woede ontsteekt. Vervolgens zullen wij een auditrapport inroepen voor een deerniswekkend ontslag op staande voet", blikt Bourgeois vooruit. "Wie we zelf aannemen, ontslaan we beter."

null Beeld rv
Beeld rv

Ruziënde socialisten verheugd over media-aandacht

Donderdag 5 februari

Voorzitter Bruno Tobback is opgetogen dat zijn partij eindelijk nog eens de voorpagina's van de kranten heeft gehaald. "Het moet niet altijd gaan over de ruzies binnen de meerderheid, een intern conflict binnen een zieltogende oppositiepartij verdient ook aandacht", merkt Tobback op.

Het ontslag van Yasmine Kherbache als fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad legde de sp.a geen windeieren. "Voor het eerst sinds maanden stonden we nog eens in het middelpunt van de belangstelling", constateert Tobback. "Dat moet geleden zijn van die keer dat alle partijtoppers mijn ontslag eisten. Enfin, dat eisen ze natuurlijk nog altijd, maar dat is ondertussen geen nieuws meer."

Tobback ontkent dat hij bewust conflicten opstookt. "Ik doe daar echt geen enkele moeite voor, dat gebeurt gewoon. Zodra er ergens een ruzie begint te smeulen, tracht ik te bemiddelen en voor je er erg in hebt, rollen mijn partijgenoten vechtend over straat", lacht de voorzitter. "Zodra de camera's draaien, proberen we tussen de venijnige sneren naar elkaar door ook ons inhoudelijke verhaal te verkopen."

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Pascale Naessens vergiftigt voedingsdeskundige

Vrijdag 6 februari

Voedingsdeskundige Patrick Mullie heeft een verzoeningsdiner met Pascale Naessens niet overleefd. Nog vóór Naessens het dessert kon opdienen, was Mullie al bezweken aan een zeer acute voedselvergiftiging. "Het was lekker, máár...", waren zijn laatste woorden.

Naessens had Mullie uitgenodigd omdat hij zich eerder deze week scherp had uitgelaten over haar kookboeken. "Ik dacht: ik maak het goed met een etentje. Iets met gezonde koolhydraten, een boost aan vitaminen en mineralen", getuigt de succesvolle tv-kokkin. "Daar lust een voedingsdeskundige beslist pap van."

Omdat hij een gratis maal inderdaad nooit afsloeg, ging de voedingsdeskundige in op het aanbod. "Ik schotelde hem een overdaad aan zomerse groenten en een prachtig stukje schelvis in kokosmelk voor", herinnert Naessens zich het voor- en hoofdgerecht. "Ik wou de maaltijd afwerken met een zalig warme fruitsla, maar toen begon Patrick plots rood aan te lopen. Ik zag dat hij last kreeg van hartritmestoornissen en een verlaagde bloeddruk. Een verlamming trof zijn motorische zenuwen en zijn ademhaling stokte. Ik heb het antigifcentrum nog gebeld, maar tevergeefs. Terwijl ik erop stond te kijken, kwam alle hulp kwam te laat. Ik zal mijn volgende kookboek aan hem opdragen. Zó jammer dat hij mijn pure keuken niet levend heeft verlaten."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234