Donderdag 08/12/2022

LezersbrievenVersoepelingen

‘Diep vanbinnen zit een Marc Van Ranstje dat ‘neen’ fluistert’: lezers over deze ‘bevrijdingsdag’

Vanavond openen de bioscopen opnieuw hun deuren.  Beeld EPA
Vanavond openen de bioscopen opnieuw hun deuren.Beeld EPA

Er mag opnieuw aan cultuur worden gedaan en ook sauna, fitness of sport met publiek kunnen weer. Komt het normale leven ook voor u dichterbij, of blijft u op uw hoede? Een greep uit de inzendingen via demorgen.be: 9 juni was zeker niet voor al onze lezers ‘bevrijdingsdag’.

Redactie

Omdat ik wil, zal, moet

Op theateraffiches in de stad lees ik ‘Ja! We mogen weer!’. Ik denk: nee, dat is een verkeerde gedachte, geformuleerd met het verkeerde modale werkwoord. Ik begin aan dit nieuwe leven, niet omdat ik mag. Ik begin omdat ik wil, zal, moet. Spoedig zal ik diep in de nacht weer dronken zijn.

Jan Daneels

Geen zin in extra stress

Zolang ik mijn tweede vaccin niet heb gehad, verandert er voor mij niks. Ik blijf gewoon voorzichtig; ik ben sowieso een beetje bang dat het Astra Zeneca-vaccin dat ik heb gekregen niet goed beschermt tegen de nieuwe coronavarianten.

Vanaf volgende week zou ik weer naar kantoor mogen, maar waarom zou ik dat doen, als maximaal 20 procent van de werknemers tegelijk aanwezig mag zijn? Wat ik het meeste mis van op kantoor zijn namelijk de collega’s, en die zullen er nog steeds niet of nauwelijks zijn, dus dan blijf ik liever thuis werken.

Het meeste kijk ik uit naar de vakantie. Het wordt een dichtbijvakantie met de auto, want ik heb geen zin in alle bijkomende stress van bestemmingen die opeens toch weer van kleur veranderen.

Manon Beerman, Tervuren

Schrik voor de toekomst

Plannen? Ik ben student en zit middenin mijn examens. Ik heb dit jaar geen mensen leren kennen. Ik heb dan ook geen vrienden om plannen mee te maken. Wat ik wel heb zijn stress, depressieve gedachten en enorm veel schrik voor de toekomst.

Deze voormiddag las ik dat volgend academiejaar in code groen zal kunnen starten, tenminste als de cijfers dit toelaten. Ik hoop dan ook oprecht dat de volwassen generatie zijn verstand niet kwijtraakt in de roes van euforie door de ‘bevrijding’. Ook al krijgen jullie een prik, jullie kunnen nog steeds het virus en zijn varianten verspreiden en de cijfers doen stijgen. Wees dus alstublieft nog een beetje voorzichtig.

Naam en adres bekend bij de redactie

Alles voelt normaler

Als student in mijn derde bachelor heb ik niet veel aan deze versoepelingen. Ik zit toch nog drie weken opgesloten. Al voelt alles wel normaler dan een paar weken geleden door het zonnetje en de cafeetjes.

Met het uitzicht op de vakantie voel ik me eindelijk opnieuw een normale studente.

Eva Auwers, Antwerpen

Veel te vroeg

De versoepelingen komen veel te vroeg en het zijn er veel te veel ineens. Mensen, blijf voorzichtig. De deltavariant doet zijn intrede, kijk maar naar Engeland. Daar kunnen we lessen uit trekken.

Elise De Leeuw, Destelbergen

Van Ranstje diep vanbinnen

Ik ben gelukkig vanwege de geruststelling dat zovelen na een jaar werkonzekerheid er weer in kunnen vliegen, zekerheid kennen, geborgenheid mogen ervaren en bovenal: elkaar nog eens kunnen vastpakken.

Maar diep vanbinnen zit een Marc Van Ranstje dat zacht fluistert ‘neen’. Ik durf voorlopig zelf nog niet veel, nog niet alles alleszins. Ik doe mijn werk en ben daarvoor op schok, dus lamlendigheid heb ik gelukkig niet te veel moeten kennen.

Maar in het persoonlijke, daar denk ik nog op de remmen te moeten staan. Ik kan me niet vereenzelvigen met de gedachte dat een domme, enthousiaste stap te veel van mijn linkervoet een ander ergens zijn vrijheid of gezondheid zou beknotten. Ik voel me op dit moment niet geïnformeerd genoeg om die afweging écht te maken. Ik weet het zo allemaal niet.

Ans Van Gasse, Gent

Eindelijk weer naar de cinema

Vandaag mag ik eindelijk weer naar de cinema. Na vele maanden van nodige maatregelen, komen de eerste versoepelingen eraan. Ondanks dat ik al gevaccineerd ben, blijf ik voorzichtig uitkijken naar een mooie filmzomer, waar heel veel (uitgestelde) films op het programma staan. Films waar ik al een hele tijd reikhalzend naar uitkijk.

Film is mijn passie, een avondje naar de cinema is een avondje in een andere wereld treden. Vol anticipatie wachtend tot de lichten uitgaan, de iconische logo’s die verschijnen en ja ook die reclame en trailers horen daarbij. Dat magische moment kan ik met niets anders vergelijken. De aanzwellende muziek die begint te weergalmen. Voor mij het ultieme genot. De geur van popcorn wanneer je binnenkomt. Dat is thuiskomen. Daarom ben ik zo blij met deze ene versoepeling.

Ik kan weer naar mijn zondagsmis, mijn mooiste moment van de week. Ik kan weer films kijken zoals het hoort, en dat op een veilige manier.

Willem De Bruyne, Leffinge

Eerst examens

Als student is het voor mij vooral bevreemdend om al deze versoepelingen te observeren, maar er niet van te kunnen genieten. De examenperiode is nog nooit zo zwaar geweest om door te komen, eerlijk gezegd.

Dat gezegd zijnde ben ik heel blij, met name voor de cultuursector, dat de eerste van hopelijk vele versoepelingen zijn ingevoerd. Geniet er maar van en tot binnen een paar weken!

Kess Vandermeulen, Vissenaken

Meer buiten dan binnen

Ik doe nog steeds net hetzelfde als ik al anderhalf jaar doe. Buiten doe ik meer dan binnen. Ik ben directeur van een kleuterschool in Antwerpen waar nog geen enkele klas in quarantaine moest, en ik wil dat graag zo houden tot aan de vakantie.

Sas Daems, Antwerpen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234