Dinsdag 17/09/2019
Hugo Matthysen Beeld RV Jorne Daems

Nationale 11

Die tijdelijke studio van 'Villa Sporza' heeft waar elke fermettebewoner ooit van droomde

Een uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK voetbal. Vandaag: Hugo Matthysen, scenarist en muzikant.

Laat schallen die loftrompet: Villa Sporza is een topprogramma. Wat hebben ze daar iets moois neergepoot onder de trotse VRT-toren, zeg! Stijlvol en gezellig zijn haast nooit te combineren, maar hier is dat perfect gelukt. Die tijdelijke studio is dus een beetje waar elke fermettebewoner ooit van droomde. De regie is vlot, hedendaags en niet opdringerig, en de gasten zijn allemaal beschaafd proper op hun eigen. En nu mag de juichbazuin weer in haar hok.

Villa Sporza heeft mij helemaal in de ban. Ik koester een liefde voor gesprekken die ik niet helemaal begrijp, en ik word daar op mijn wenken bediend. Daarom kijk ik liever naar de analyses achteraf dan naar de match. Ja, zal u zeggen, maar als je de uitslag al kent, dan is de spanning er toch een beetje af? Ach, de documentaires van Canvas bewijzen al twintig jaar het tegengestelde. Je weet dat Amy Winehouse de zomer van 2011 niet zal overleven. Toch blijf je kijken. En dan zwijg ik nog over WO II. O, die oprukkende tanks! Ah, die reutelende bommenwerpers! Maar ik dwaal af.

Deense draaibal

Er wordt gul met archiefbeelden gestrooid. Een Deense draaibal herinnert aan een Zweedse zwieperd uit 1948, en hup: daar komt een fragmentje. Daar kunnen ze bij The Voice nog wat van leren. De makers zouden na een meesterlijk tremolo een vergelijkbaar fragment van wijlen André Hazes kunnen tonen. Dan weet de kijker dat die cover van dat Adele-nummer eigenlijk een historisch moment was.

Ja, het zijn twee vergelijkbare programma’s. The Voice gaat amper over zangkunst, maar over de vrienden, de huisdieren en de hobby’s van de kandidaat-wereldsterren. En over hun twijfels en hun mama die hen altijd steunt. Af en toe ook een vader die de wedstrijd mompelend relativeert, terwijl de trots uit zijn ogen spat.

Villa Sporza gaat ook niet echt over voetbal, maar over het bespreken van die sport. Dat klinkt oneerbiedig, maar ik zeg dat met het allergrootste ontzag. Ademloos kijk je toe hoe Jan wordt terechtgewezen door Franky. Als Imke iets slims zegt over tactiek, dan knarsetanden de anderen, omdat ze dat over het hoofd hadden gezien. En de gewiekste Karl stelt zijn vragen met de pretoogjes van een leraar die wil horen welke zes landen aan de wieg van de Europese Unie stonden, en zich verkneukelt in de wetenschap dat je Luxemburg zal vergeten. Prachtig!

Toen ik een kind was, hoorde ik mijn nonkels praten over choke, tussengas geven, visplatineekes en versleten bougies. Ik begreep er niks van, maar het maakte de wereld alleen maar wonderlijker. Dat sprookjesachtige gevoel overvalt mij opnieuw als ik deze deskundigen bezig zie. Mijn dank daarvoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234