Maandag 29/05/2023

MeningenLezersbrieven

Die financiële crisis van 2008 is duidelijk niet opgelost

Het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zürich. Beeld AFP
Het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zürich.Beeld AFP
Lezers van De Morgen

De baai van Kara-Bogaz

Om te beletten dat mijn kleinkinderen ‘Verweggistan’ voor een bestaand land houden, hangt de wereldkaart bij mij aan de muur in de woonkamer. In mijn lange leven zijn de lessen aardrijkskunde en geschiedenis mij het meest van dienst geweest. Ze dreigen nu in het verdomhoekje te gaan zitten.

De boeken van Frank Westerman heb ik verslonden. Daarin leerde ik dat de kleine ingreep van Stalin in de baai van Kara-Bogaz aan de Kaspische Zee, onomkeerbare gevolgen had voor de fauna van Noord-Nederland. Alle landen zijn met mekaar verbonden en hebben hun rol te spelen in het beheersen van de klimaatverandering.

Ons land is op de kaart een speldenknop groot. Wat elders gebeurt is belangrijker. Daarom ben ik blij dat mijn kleinzoon koos voor geografie. Een boeiende materie die niet een uur minder maar een uur méér verdient.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Banken

Het begon in de VS met Silicon Valley Bank, en de verknoping deed de rest. De banken zijn wereldwijd met elkaar verweven zoals de stokjes liggen bij het begin van een mikadospel. Mijn goede vader zaliger zou zeggen: “De dood heeft een oorzaak.”

Das Geld Regiert die Welt, hoelang nog? Zulke cyclus kan toch niet blijven duren, de burger is nu al ontzettend bevoogd door de banken en hun sector. U kent de oorzaak en aanleiding van de miserie waarmee we zitten als gevolg van het uitbesteden van ons industrieel arsenaal aan China. Heeft men al eens goed nagedacht wat de gevolgen zijn van het externaliseren van kapitaalbuffers door landen waarvan de normen en waarden niet helemaal overeenkomen met die van de EU?

Liggen dan alle uiteindelijke beslissingsbevoegdheden buiten het ‘machtscentrum’ Brussel? Tof werk, en goed gedaan! Wat is het volgende?

Die financiële crisis van 2008 is duidelijk niet opgelost en brengt - door eerder ‘beleid’ van de ECB, vooral binnen de EU - de nationale banken (en begrotingen) in moeilijkheden. Dit verhaal is nog niet afgelopen.

Jozef Buggenhout, Mortsel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234