Dinsdag 24/11/2020
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Deze tweede ramp was te vermijden. Het Belgische volk heeft recht op rekenschap daarover

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Andere landen tonen aan: een tweede golf van coronabesmettingen was waarschijnlijk niet te vermijden. 

Wat wel te vermijden was, is dat België – opnieuw – de betreurenswaardige koppositie inneemt van meest getroffen land in de regio. Wat zeker te vermijden was, is dat ons sterke zorgsysteem, vol getalenteerd en geëngageerd personeel, op een stilaan onvermijdelijke crash afstevent. En wat misschien vermeden had kunnen worden, is dat dit land een tweede lockdown moet verteren, met zware menselijke en economische gevolgen. 

Het Belgische volk heeft recht op rekenschap daarover. Hoe is dit zo ver kunnen komen? Alarmsignalen zijn genegeerd, adviezen en adviesraden zijn omgebogen. Waarom? Ik vraag het u: waarom? 

Wat zogezegd ‘niet nodig’ was na de 10.000 doden van de eerste golf, kan nu onmogelijk nog geweigerd worden. Een onderzoekscommissie dient elke steen omhoog te tillen van de beleidskeuzes die tot de omvang van deze catastrofe bijgedragen hebben. Met minder nemen wij nu geen vrede meer. En hopelijk vindt dit land, met al zijn grondwettelijke spitsvondigheid, een formule die alle betrokken regeringen samen ter verantwoording kan roepen. Er zijn geen excuses meer.

Dat is, weliswaar, een zorg voor later. Nu hebben we geen andere keus dan, kop in kas en lijf in ons kot, samen de strijd tegen de pandemie aan te gaan. De tweede lockdown is streng en hard voor wie er de onmiddellijke impact van zal voelen, maar hij is ook meer beredeneerd dan de eerste. 

Dat opent twee mogelijkheden. Ofwel lopen we er toch weer de kantjes vanaf en gaan we de uitzondering van de uitzondering opzoeken om toch het eigen willetje door te drijven. Ofwel gebruiken we de vrijheid die er nog rest om zoveel mogelijk ademruimte te gunnen aan de meest kwetsbare mensen. Ik zou u willen vragen om dat tweede spoor te kiezen. 

De grote les uit de eerste lockdown is dat we, overheid én samenleving,  te weinig op de ‘kleintjes’ gelet hebben. De ‘kleintjes’ zijn, onder anderen, de kinderen en jongeren die nu moeten zoeken naar een perspectief, naar mentale ruimte in het hoofd, naar fysieke ruimte om te groeien. Laten we de ruimte die er nog is, in parken en speeltuintjes, aan hen gunnen.

Ook de ouderen behoren tot de kleintjes in onze samenleving. Alle focus op zorg en bescherming dient nu naar hen te gaan. In deze fase van de pandemie zijn zij het mikpunt van dit moordende virus. Laten we vermijden dat we opnieuw doden in duizendtallen moeten tellen door zelf onnodige risico’s te blijven opzoeken. 

De keuze is dus aan ons. Aan u, lezer. Ofwel lopen er straks weer duizenden te drummen van de kust tot de Ardennen om het ‘recht’ op een niet-essentiële verplaatsing op te eisen. Dan wordt dit een ramp zonder einde. Ofwel nemen we zelf ons deel van de collectieve verantwoordelijkheid op. 

Ik heb gekozen. Blijf gezond, hou het veilig, hou afstand.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234